AKTUELNO

Migranti svakodnevno bježe iz kampa “Lipa”

Migranti su veliki bezbjednosni problem a to što svakodnevno bježe iz novootvorenog kampa u srpskom selu Lipa nadomak Bihaća, pojačava strah mještana okolinih sela. Kradu se automobili i provaljuje u kuće. U selu Vrtoče, devete kilometra od kampa, pričaju da se strah uvukao u svaku kuću. Boje se da će migranti početi da napadaju mještane, strahuju za bezbjeednost porodica, posebno djece. Pitaju se ko će biti odgovoran ukoliko dođe do većih incidenata.
“Kada vidimo te ljude apsolutno je jasno da se oni ničega ne libe i da su zaista spremni na sve. Ima straha, strah je opravdan i mi smo tamo gdje smo imali šansu i upozoravali da će doći do svega ovoga, međutim neko ima zaista nedgovoran pristup prema sve ovome”, izjavio Zoran Radošević iz mjesta Vrtoče u Bosanskom Petrovcu.

“Ovih godina su migranti prolazili, ali nije bilo problema, traže vode ili nešto, ali sada je počeo veći broj migranata da dolazi i počele su provale i evo svako veče sada imamo prilike da nikako se ne smije mirno spavati 00:53 /// 01:19 Tražimo od vlasti koje su to napravile i koje to rade da ako imaju već migrantski centar da migrante drže u tom krugu da im ne daju da hodaju i da okolo prave probleme”, ističe Zdravko Atlagić, predsjednik Mjesne zajednice Vrtoče.

Problema imaju i u mjestu Ripač prema Bihaću. Kad pobjegnu iz Lipe, migranti često prolaze kroz to naselje. Mještani pričaju da im nije svejedno jer često svjedoče brutalnim tučama između migranata.

“U jednim momentima ti bude žao tih migranata s obzirom da su i oni nečija djeca tako izbodeni i sve to, a u nekim navratima žalimo tu više i sebe. Smatram da smo mi više tu ugroženi, jer ako su oni spremni uraditi svome nekome tako nešto šta onda očekuju od nas”, kaže Edita Kasić, Ripač.

“Mi ovdje živimo u strahu. Ljudi se već počinju samoorganizovati da izvedu neku samoodbranu”, dodaje Adil Mušeta, MZ Ripač.
Procjene su da, svakodnevno, iz Lipe pobjegne više od stotinu migranata.

“Ono što oni žele jeste da oni žele da budu u samom centru grada, tu im je blizu i prodavnica i određene benzinske pumpe za kupovinu mobilnih kartica tako da je to sigurno jedan od razloga da se vrate u grad, ali mi moramo znači shodno i naredbi Vijeća ministara i federalnog štaba zbog same sigurnosti naših građana sve učiniti da ih zadržimo gore na toj lokaciji”, smatra Nermin Kljajić, portparol MUP-a USK.

Mnogi su kritikovali gradske i kantonalne vlasti što su dovezle migrante u kamp koji nije ograđen kako treba. Koliko ih ujutro dovezu iz Bihaća, toliko ih, otprilike, naveče pobjegne. I tako svaki dan od 21. aprila kada je kamp otvoren. Iako imaju pristojne uslove za boravak, migranti ne žele da budu u kampu već što bliže granici sa Hrvatskom kako bi se nelegalnim prelaskom pokušali dokopati zapadnoevropskih zemalja.

Vlasti već danima poručuju da će ograditi kamp i tako spriječiti migrante da bježe ali to nikako da urade. Za to vrijeme, oni koji pobjegnu ne libe se da ljudima provaljuju u kuće, uniptavaju imovinu i kradu.

Video možete preuzeti ovdje:

https://www.atvbl.com/vijesti/bih/migranti-svakodnevno-bjeze-iz-kampa-lipa-17-5-2020

Izvor: ATV