AKTUELNO

Migranti krijumčarima daju 100 eura do Bihaća

Koriste migrante koji su ostali u BiH i našli opciju za unosan posao l Već sada je sve veći broj migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći granicu, kaže Vican.

Ilegalni migranti put od Sarajeva do Bihaća prelaze dovijajući se na razne načine. Jedan od tih načina je i uz pomoć krijumčara. Prema printscreenu razgovora između migranta i jednog od krijumčara, koji je u našem posjedu, da se zaključiti da im krijumčari uzimaju stotinu eura za prijevoz do Bihaća.


Velika zarada
– Po osobi 100 eura od Sarajeva do Bihaća – piše migrant.

– Ne znam, vidjet ću sutra – odgovara osoba zadužena za organizaciju prijevoza.

– To je uredu. Mislim da ima 20 ljudi – kaže dalje migrant.

U nastavku konverzacije krijumčar se javlja migrantu i podsjeća ga da su se ”čuli prije dva dana u vezi s transportom od Sarajeva do Bihaća“, na što mu on odgovara „OK, brate“.

Prostom računicom, 20 osoba po stotinu eura je 2.000 eura. Za jednu turu. Dolaskom ljepšeg vremena sve više migranata napušta i prihvatne kampove u okolini Sarajeva, Ušivak i Blažuj i upućuje se prema Bihaću. Cilj im je doći što bliže granici s Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom.

Franka Vican, portparol Granične policije BiH, kaže da su službenici ove policijske agencije za pet mjeseci spriječili 2.514 osoba u ilegalnom prelasku državne granice.

Restriktivne mjere

– Broj pokušaja ilegalnih prelazaka državne granice u martu i aprilu ove godine bio je značajno manji u odnosu na prethodnu godinu, s obzirom na pandemiju koronavirusa i restriktivne mjere u susjednim zemljama, ali i BiH. Ublažavanjem restriktivnih mjera očekuje se i veći broj ilegalnih migracija. Već sada na području Zvornika sve je veći broj migranata koji pokušavaju ilegalno prijeći državnu granicu – kaže Vican.

Najviše migranata iz Pakistana

Dodaje da je najviše migranata iz Pakistana, zatim Afganistana, Maroka i Alžira.

– Granična policija BiH, svim raspoloživim materijalno-tehničkim i kadrovskim kapacitetima, ulaže maksimalne napore u zaštiti državne granice – pojašnjava portparol GPBiH.