AKTUELNO

Migranti iz Kladuše sele u Ušivak: Zabranjen prevoz taksi-vozilima i autobusima

Divlji kampovi se ne mogu tolerisati, kako zbog humanitarne, tako i zbog epidemiološke situacije. Policija USK-a je iscpljena…
Operativna grupa za migrantsku krizu Vlade USK-a donijela je nove mjere kojima će pred dolazak zime brinuti o humanitarnoj i sigurnosnoj slici Krajine. Nova opterećenja kontrole saobraćaja, dislociranja migranata i borbe protiv krijumčarenja dovela su do toga da je MUP USK-a uveo Pravilnik o vanrednom angažovanju.

LIPA SPREMNA
Premijer USK-a Mustafa Ružnić obaviješten je od predstavnika IOM-a da u prihvatnom centru Ušivak nadomak Sarajeva postoji 450 slobodnih mjesta, što će biti djelimično popunjeno migrantima koji žive u nelegalnim kampovima oko Velike Kladuše prije dolaska zime.
Sve migrante zatečene u Bihaću nastaviće da smještaju u PPC Borići i PPC Lipa. Međutim, migrante koje hrvatska policija vrati preko granice prema Velikoj Kladuši smještaće van Kantona, najvjerovatnije u PPC Ušivak. Migranti će tako imati veći krug unutar same BiH kojim će cirkulisati prije nego dođu u situaciju da pred granicom BiH i Hrvatske kreću u The game.
Konačno puštanje u rad PPC-a Lipa trebalo bi da bude za 15 dana. Čekalo se još samo priključenje na električnu energiju, izgradnja mreže je trenutno na šestom kilometru od ukupno osam do kampa, koji se za sada zagrijava agregatima.
Zvaničnim puštanjem u rad biće popunjen predviđeni kapacitet od 1.500 migranata, čime će biti skinut pritisak sa Bihaća.
Ova operativna grupa za migrante, kojom predsjedava premijer Ružnić, ispunila je nekoliko ciljeva kada je Bihać u pitanju, kao što su zatvaranje Bire i držanje broja nelegalnih kampova pod kontrolom.
Velika Kladuša, s druge strane, i dalje se suočava sa humanitarnom katastrofom u svojim dvorištima. Upravo te prizore Operativna grupa želi spriječiti slanjem nezbrinutih migranata u Ušivak, zabranom prevoza migranata taksi-vozilima i autobusima, te kontrolom rada humanitarnih organizacija koje nisu u sistemu Crvenog križa ili IOM-a.
– Ali, to nije sve, mi radimo i na ispunjavanju obećanja o zatvaranju kampa Miral u Velikoj Kladuši. Trenutno u Miralu imamo 380 migranata i tamo i dalje važi zabrana novih prihvata. Ako se sjetimo da smo u Miralu nedavno imali 1.260 migranata, onda je očito da idemo u tom pravcu da i Miral konačno bude ugašen, naglasio je premijer Ružnić.
MIRAL SE ZATVARA
Divlji kampovi se ne mogu tolerisati, kako zbog humanitarne, tako i zbog epidemiološke situacije, smatra premijer. Policija USK-a je iscpljena poslovima iseljavanja takvih kampova i sprečavanja nastanka novih. Sve njihove aktivnosti do sada su bile na štetu obaveza iz redovnih dužnosti, a uz to nisu ni adekvatno plaćeni. Dragan Mektić je kao ministar sigurnosti BiH bio posljednji koji je dio tog računa uplatio.
Izvor: Oslobođenje