NETWORK

Merkel: Otvorene granice za migrante bile su greška

Njemačka kancelarka Angela Merkel na odlasku je. U intervju za njemački FAZ, Merkel se prisjetila 2015. godine, kada je njezina zemlja doživjela ogroman priljev izbjeglica, kao vrlo izazovnog i “potresnog” vremena.
“Znala sam, kao i svi drugi, da Njemačka ne može svaki dan primati 10.000 ljudi, ali da se moraju pronaći održiva rješenja i za ljude koji traže utočište i za našu zemlju”, rekla je Merkel za nedjeljno izdanje lista Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Merkel je isprva odlučila držati njemačke granice otvorenim, slavno govoreći “Mi to možemo”. Rano je počela razmišljati o dogovoru s Turskom da se ondje prihvate sirijske izbjeglice. “Ali trebalo mi je vremena”, rekla je Merkel. Kancelarka na odlasku rekla je da je bila svjesna da je politički odgovorna za sve što se dogodilo, “i za dobre trenutke, kada se izbjeglice dočekuju raširenih ruku, i za loše trenutke”.

Merkel je također naglasila da Njemačka pitanje migracija ne može riješiti sama, već samo “kao dio Europe i u ovom konkretnom slučaju u suradnji s Turskom”.
Izvor: Gpmaljevac