AKTUELNO

Međunarodne organizacije pružaju pomoć u trajnom naseljavanju migranata u krajeve sa bošnjačkom većinom

Za smještaj migranata i izbjeglica koji su boravili na sarajevskim ulicama ili u napuštenim objektima postavljeni su izolacioni šatori u skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije i donošenjem mjera s ciljem sprečavanja širenja virusa korona.

Izolacioni šatori, u kojima je uvedeno grijanje, opremljeni su sa 1.000 kreveta, madraca i deka, postavljeni su u saradnji Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, Danskog savjeta za izbjeglice /DRC/ i Crvenog krsta Federacije BiH i uz podršku EU u BiH, saopšteno je iz IOM-a.

Migranti su prošli obavezni medicinski pregled prije registracije, nakon kojeg će imati pristup smještaju, hrani, medicinskoj pomoći i drugim humanitarnim servisima.

Proteklih sedmica, IOM je usko sarađivao sa DRC-om na mjerama prevencije od virusa korona, a cjelokupno upravljanje i koordinacija centara protiče bez smetnji.

EU, IOM i partneri nastavljaju zajedno pružati podršku vlastima u BiH u upravljanju migracionom situacijom u zemlji.

Sredstva za projekat “EU podrška upravljanju migracijama i granicom u BiH” obezbijeđena su kroz posebnu mjeru instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/, koji implementira IOM u partnerstvu sa UNHCR-om, UNICEF-om, UNFPA-om i DCR-om, navodi se u saopštenju.