NETWORK

KRIJUMČARI VEĆI PROBLEM OD MIGRANATA- Brodsko-posavski policajci uhvatili još šest krijumčara

SLAVONSKI BROD, 5.  veljače 2024. – Policijski službenici PU brodsko-posavske koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija imaju pune ruke posla. Gotovo svakodnevno   sprečavaju  krijumčarenje stranih državljana koji su na nezakonit način ušli u Republiku Hrvatsku, a  pritom uspješno love krijumčare.

Prema percepciji javnosti osim za stanovništvo, krijumčari su postali mnogo veći problem od migranata, ali  i za policiju. Migranti  su ljudi  koji u nevolji traže  bolji život, a krijumčari organizirane  kriminalne skupine koje   iz koristoljublja  prevoze  migrante. Nije stoga rijedak slučaj da  bježeći od policije   izazivaju prometne nesreće, ugrožavaju  živote  migranata, druge sudionike u prometu i stanovništvo. Posljednja dva priopćenja   Policije brodsko-posavske  govori o   uspješnom hvatanju  6 krijumčara.

U večernjim satima 1.  i  2. veljače u noćnim satima obavljajući nadzore  u odvojenim slučajevima su zaustavili dva osobna i teretni automobil. Osobnim automobilom čeških nacionalnih registracijskih oznaka upravljala je 25-godišnja državljanka Republike Češke, a osobnim automobilom rumunjskih nacionalnih registracijskih oznaka je upravljao 24-godišnji državljanin Republike Rumunjske, dok je teretnim automobilom nacionalnih registracijskih oznaka Republike Litve upravljao 27-godišnji državljanin Republike Litve. U automobilima se nalazilo više osoba (strani državljani)

Potvrđena je sumnja da su troje osumnjičenih sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama iz koristoljublja primili strane državljane u vozila te ih namjeravali prevesti do Zagreba, odnosno druge zemlje Europske unije.

U drugom slučaju  su  3. veljače u večernjim satima također  u dva odvojena slučaja prilikom nadzora dva osobna automobila zagrebačkih registracijskih oznaka i nacionalnih registracijskih oznaka Republike Srbije u unutrašnjosti automobila zatekli više stranih državljana koji su nezakonito ušli u Hrvatsku. Uhićeni su 20-godišnji državljanina Republike Crne Gore, 37-godišnji državljanina Republike Crne Gore i 31-godišnji državljanina Republike Srbije

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su 20-godišnjak i 31-godišnjak sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama iz koristoljublja primili strane državljane u vozila te ih namjeravali prevesti do Zagreba, odnosno druge zemlje Europske unije. Utvrđeno je da je 37-godišnjak bio prethodnica 20-godišnjaku kako bi mu javljao o lokacijama policije.

Svi su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske, a prema stranim državljanima je proveden postupak  sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Izvor:novagra.hr