NETWORK

Pala mreža krijumčara migranata iz Turske, četvero uhapšenih u Hrvatskoj

U zajedničkoj akciji BiH i hrvatske policije uhićeno je 13 ljudi koji su u vozilima prevozili turske državljane iz Sarajeva u EU

rinaest osoba uhićeno je u utorak u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini u sklopu zajedničke međunarodne akcije koju provode policije tih dviju zemalja, a usmjerena je protiv organizatora trgovine ljudima. Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) potvrdila je da je u Bosni i Hercegovini uhićeno devet osoba.

Policijske racije i uhićenja na temelju naloga Suda BiH, tijekom operacije pod kodnim nazivom “Zip”, provedeni su na području Tuzlanske županije, točnije na 13 lokacija na području Gradačca, Srebrenika i Kladnja. Na području Republike Hrvatske uhićene su četiri osobe i izvršeni pretresi na četiri lokacije. Svi uhićeni dio su mreže koja je državljanima Turske osiguravala ilegalni prelazak granice BiH i Hrvatske, odakle su potom nastavljali put ka drugim državama Europske unije, a pretežito prema Njemačkoj.

BiH s Turskom ima bezvizni režim pa turski državljani uobičajeno stižu u Sarajevo redovitim zrakoplovnim linijama. Tijekom dosadašnje istrage utvrđeno je kako su krijumčari organizirano preuzimali Turke na teritoriju BiH i potom ih kamionima i terencima prebacivali na područje Europske unije, pretežito prema Njemačkoj.

Pripadnici SIPA-e su pratili više takvih ruta i presjeli lanac krijumčara. Uhićeni su državljani Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

– Ovo je međunarodna operativna akcija koja se provodi u suradnji s MUP-om Hrvatske i uz potporu Europola. Radi se o kaznenim djelima organizirani kriminal, krijumčarenje osoba, organiziranje skupine ili udruživanje radi počinjenja kaznenog djela krijumčarenja migranata – kazala je glasnogovornica SIPA-e Jelena Miovčić.

Pokušaji krijumčarenja stranih državljana preko državne granice u posljednjih godinu dana eskalirali su na području Karlovačke, Sisačko-moslavačke i Brodsko-posavske županije. Ulazak Hrvatske u šengenski prostor doveo je do pojačanog interesa migranata za ulazak u našu zemlju, koja im sada služi kao odskočna daska za daljnji put prema željenim destinacijama na Zapadu.

U nezakonitom prelasku državne granice policija zatiče državljane Afganistana, Iraka, Burundija, Pakistana, Bangladeša i drugih afroazijskih medalja, ali u posljednjih nekoliko mjeseci najviše je Turaka i Kineza. U svim tim slučajevima uhićeni su i kazneno prijavljeni i krijumčari, koji su pomagali migrantima u ilegalnom prelasku granice prevozeći ih u kamionima i automobilima do željenih odredišta.

Izvor: Vecernji.hr