AKTUELNO

Jesu li među migrantima teroristi? Akrap: Zabrinjavajuće je i za EU, i za Hrvatsku i za BiH

O opasnosti da su među migrantima i teroristi, govorio je u Dnevniku HRT-a Gordan Akrap, zamjenik rektora na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. Kazao je kako sustav BiH funkcionira i kako ulaže velike napore u suočavanju s ilegalnim migracijama.

“Situacija koja se događa u BiH, što se tiče migranata, je zabrinjavajuća ne samo za EU i Hrvatsku, već i za BiH zbog različite naravi ljudi koji se kreću krijumčarskim kanalima”, rekao je.

Na pitanje kako se boriti s tim, Akrap je rekao kako se treba znati razlikovati legalne od ilegalnih migracija.

“EU je poklonila povjerenje Hrvatskoj kada nas je uvrstila u schengenski sporazum. U tom kontekstu se trebaju gledati sve stvari koje se trenutno događaju. Hrvatska treba i može djelovati aktivno na razini pravila EU kako bi se prilagodili s ilegalnim i legalnim migracijama stvarnosti”, rekao je Akrap.

“Kako bi se BiH uvjerila da krene na jače i snažnije izjednačavanje svoje vanjske i sigurnosne politike s politikom EU”, istaknuo je.

Dodaje kako veliki broj migranata koji pokušava prijeći preko teritorija RH dolazi iz Srbije.

Akrap naglašava kako BiH i Srbija imaju ugovore sa zemljama koje nisu obuhvaćene bezviznim ugovorom zbog političkih razloga.

“Sa Srbijom će to biti teško, ali od BiH očekujem da će promijeniti vlastiti vizni režim prema državljanima onih država s kojima EU ima vizni sustav”, rekao je Akrap.

Na pitanje što misli o rečenom da je povećana opasnost od terorizma u EU, Akrap je rekao kako je to moguće, ali da se ne treba odustajati od običaja.

“Represivni sustavi su tu da brinu o tome i vode sve preventivne mjere koje bi trebale dovesti do povećanja razine sigurnosti”, naglasio je Akrap u Dnevniku HRT-a.

Izvor: Nacional.hr