NETWORK

JANŠA ŠALJE VOJSKU NA GRANICU S HRVATSKOM

Slovenska vlada na granicu prema Hrvatskoj želi poslati vojsku kako bi zajedno s policijom nadzirala vanjsku granicu Schengena. Sa sjednice održane u utorak vlada Janeza Janše u slovenski je parlament poslala prijedlog, za čije je izglasavanje potrebna dvotrećinska većina, da pripadnici vojske zajedno s policijskim snagama nadziru granicu prema Hrvatskoj.

Prema prijedlogu, slovenska vojska bi bila razmještena unutar 5 kilometara zračne linije od granice s Hrvatskom ili do najbliže prometnice prema granici ukoliko unutar tih pet kilometara nema niti jedne prometnice. Slovenska vojska bi, prema prijedlogu, u mješovitim patrolama s policijom na granici bila najviše tri mjeseca.

Janša je nakon donošenja prijedloga na svom Twitteru objavio da je to znak odgovornosti vlade prema vlastitim državljanima. Nadalje tvrdi da će vojnici pomoći policiji u osiguranju vanjske Schengenske granice i time rasteretiti policajce u poslovima koje imaju na ostatku državnog teritorija.
Ovaj prijedlog dolazi u trenutku kada nema informacija o većem priljevu migranata iz smjera Bosne i Hercegovine na hrvatsko-slovensku granicu, no slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs prije nekoliko dana najavio je slanje vojske na granicu prema Hrvatskoj. – Aktivirati vojsku za čuvanje naše južne granice bit će nužno u sadašnjoj situaciji širenja koronavirusa, kazao je Hojs novinarima.

Ministar je ustvrdio da aktivaciju vojske za zadaće na granici podržava i predsjednik države Borut Pahor pa vjeruje da će se potrebna većina u parlamentu dobiti. Predsjednik Pahor je podržao slanje vojske samo ukoliko se o tome postigne dogovor svih stranaka u parlamentu.

Hojs tvrdi da je slanje vojske u situaciji širenja koronavirusa neophodno, kako zbog pojačanih migracija, tako i zbog sve većeg obujma poslova koji u epidemiji policiju čekaju u unutrašnjosti države.

– U Sloveniji još nemamo oboljelih migranata, ali je broj zatečenih ilegalnih migranata u Sloveniji na početku ove godine za 70 posto veći nego lani. U BiH je šest tisuća migranata, ne znamo niti gdje se nalaze ni jesu li zaraženi koronavirusom. Zato je zaštita naše južne granice jedan od prioriteta vlade u sadašnjem trenutku, kazao je Hojs.

Ovo nije prvi puta da Slovenija šalje vojsku na svoje granice. U svibnju 2019. uslijed velikog priljeva migranata slovenski vojnici su zajedno s policijom nadzirali granicu prema Hrvatskoj i Italiji.