AKTUELNO

Izmješteno 30 migranata u privremeni centar ‘Lipa’ kod Bihaća

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je izmjestila 30 osoba porijeklom iz Afganistana i Pakistana, u privremeni prihvatni centar “Lipa” kod Bihaća, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

Radi se o četiri člana porodice, 21 samcu i pet maloljetnika bez pratnje koji su pronađeni na lokacijama Bosanska Bojna, Hadžin Potok, Crnaja, Turija, Hipodrom, Elezovići, Kamenica i Stens, na području Unsko-sanskog kantona (jedan od deset kantona u entitetu Federacija BiH).

“Na svim navedenim lokacijama, inspektori za strance, zatekli su ukupno 30 lica. Služba za poslove sa strancima je navedene migrante izmjestila u privremeni prihvatni centar ‘Lipa’, gdje im je pružena medicinska pomoć i provedena procedura u skladu sa epidemiološkim mjerama, izvršena identifikacija i registracija, te obezbjeđeni smještaj, hrana i ostali neprehrambeni proizvodi”, navodi se u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dodaje se da je o svemu obaviješten nadležni Centar za socijalni rad Velika Kladuša radi pokretanja procedura određivanja starateljstva, jer je pronađeno pet maloljetnika bez pratnje.

Novi privremeni centar za smještaj migranata “Lipa” otvoren je 19. novembra u Unsko-sanskom kantonu.
U centru je smješteno oko 1.500 migranata, uključujući porodice s djecom, djecu bez pratnje i samce.

Odluku o osnivanju privremenog prihvatnog centra je donijelo Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u decembru prošle godine.

Projekat je finansirala Evropska unija (EU), uz dodatnu podršku njemačke Federalne agencije za tehničku pomoć (Technisches Hilfswerk), austrijskog Ministarstva unutrašnjih poslova, Austrijske razvojne agencije (ADA), Vlade Švicarske, Svete Stolice, Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, u tri prihvatna centra u Unsko-sanskom kantonu, “Lipi”, “Borićima” i “Miralu”, trenutno je smješteno 1.200 migranata, dok se u dva prihvatna centra u Sarajevu nalazi oko 1.800 ljudi.
Izvor: Radio Slobodna Evropa