AKTUELNO

I hiljade Iračana u Ambasadi BiH dobile lažne vize!?

Tužilaštvo BiH nedavno je formiralo predmet i već užurbano radi na istrazi koja se odnosi na slučaj izdavanja turističkih viza koje su pojedinci iz Ambasade BiH u Amanu, mimo procedura, omogućili državljanima Iraka koji su dolazili u BiH kao navodni turisti, saznaje „Avaz“.

Granična policija BiH, podsjećamo, vratila je krajem prošle godine sa Sarajevskog aerodroma 50 državljana Iraka koji su imali turističke vize, a koje su, kako se kasnije utvrdilo, plaćene putem posrednika u Ambasadi BiH u Jordanu po 1.000 eura.
Usputna stanica
Ali istragom je sada utvrđeno da ovo nije bio izoliran niti prvi slučaj. Iako se ranije mislilo da ih je 200, sada je utvrđeno da je na hiljade takvih predmeta, gdje su Iračani, pod krinkom da su turisti, koristili BiH da bi se domogli Evrope.

Radi se o osobama koje dolaze iz države visokog migracijskog rizika. Sve su one imale ugovorenu rutu dolaska i odsjedanja u jednom sarajevskom hotelu, kao i osobe koje su ih čekale na aerodromu.
Prije nego što je otkrivena posljednja grupa od 50 Iračana na stotine ih je imalo uredno plaćen smještaj, ali se nisu u Sarajevu zadržavali više do 15 dana, nego su ga koristili kao prolaznu stanicu.

U ovu istragu se, također, prošle godine ozbiljno uključilo i Ministarstvo vanjskih poslova BiH, dok je na njegovom čelu bio Igor Crnadak.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH je odmah po objavljivanju informacije u vezi sa slučajem deportacije iračkih državljana sa Sarajevskog aerodroma zatražilo zvaničnu informaciju od Ambasade BiH u Amanu, kao i od Granične policije BiH, a izdat je bio i nalog za upućivanje tima za kontrolu MVPBiH u Ambasadu BiH u Amanu.

Ko studira
Svi ti podaci sada su upućeni u Tužilaštvo, a u cijeloj priči postoje ozbiljne indicije da su lažne vize izdavali i uposleni u ambasadi. Pojedinci su tvrdili da su to sasvim legalne turističke vize, ali je pitanje ko je iz Sarajeva slao dokumente da je riječ o turistima kada se zna da su Iračani građani visokog migracijskog rizika.

Neki su čak tvrdili da pojedinci studiraju na privatnim visokoškolskim ustanovama i slali dopise ambasadi o tome.

Ko je sve dolazio
Provjerava se je li bilo ovakvih slučajeva i u drugim ambasadama i među ostalim stranim državljanima, a koji su stigli u BiH iz zemalja visokog rizika, poput Maroka, Alžira, Pakistana, Afganistana… Tužilaštvo sada vrši sve provjere i saslušava svjedoke.

Izvor: Avaz