AKTUELNO

Grčka puca po šavovima: U Bosnu bi na proljeće moglo stići 90.000 migranata

Uprkos zimskim vremenskim uvjetima, u Grčku svakodnevno pristižu novi migranti. Samo u septembru u Grčku je stigla 10.551 osoba, od kojih će većina tražiti azil. Nova grčka vlada desnog centra našla se pod rastućim pritiskom da zauzme oštriji stav spram dolazaka u odnosu na prethodni sastav. Premijer Kirijakos Mitsotakis zatražio je od EU da pokaže više solidarnosti prema Grčkoj, kao i drugim zemljama na ”prvoj liniji” poput Turske koje pokušavaju izaći nakraj sa stotinama hiljada migranata i izbjeglica.

Svježi podaci pokazuju da se samo na otocima Samos, Lezbos, Čios, Kos i Leros nalazi 40.000 muškaraca, žena i djece. Oni su uglavnom smješteni u prebukiranim kampovima dizajniranim za mnogo manju brojnost. Vlada je do sada uspjela prebaciti samo 10.000 osoba u unutrašnjost u nastojanju da barem donekle relaksira situaciju na otocima.

Zvanična Atina smatra da Brisel mora što prije prepoznati potrebu da i druge zemlje članice EU preuzmu jednake dijelove ”tereta” azilanata.

Premijer Mitsotakis je prošle sedmice kazao Evropskoj komisiji da je Grčka ”dosegla svoj limit” i da više sama ne može upravljati problemom.

– Ovo nije grčko-turski problem. Radi se o problemu Evropske unije u cjelini i od vas tražimo pomoć, kao i čvrst stav EU – kazao je Mitsotakis EU zvaničnicima prilikom njihove posjete Atini.

Prema podacima UNHCR-a, trenutno se u Grčkoj nalazi oko 90.000 izbjeglica, što je više nego ukupan broj azilanata registriran u Italiji, Španiji, Malti i Kipru.

Kipar se, također, suočio s velikim brojem dolazaka i u odnosu na druge EU zemlje prednjači po broju zahtjeva za azil po glavi stanovnika.

– Po trenutnoj dinamici, Kipar će u narednih pet godina imati oko 100.000 izbjeglica i migranata – tvrdi ministar unutarnjih poslova Konstantinos Petrides i napominje da se radi o skromnoj procjeni te da je to ”mnogo ljudi za zemlju veličine Kipra”.

Istovremeno, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdoğan) nastavlja upozoravati da će ”otvoriti vrata” za izbjeglice prema Evropi.

Više od četiri miliona izbjeglica iz Sirije je registrirano u Turskoj, a stav domaćeg stanovništva i vlasti prema azilantima je značajno promijenjen zbog ekonomske krize i nezaposlenosti u zemlji.

EU nastavlja obećavati ”zajedničku strategiju” na temelju koje bi zemlje članice konfrontirale fenomen koji nema namjeru usporiti niti nestati, piše britanski ”Guardian”.

Izvor: Dnevni avaz