AKTUELNO

GALIĆ: PITANJE MIGRANATA JE SIGURNOSNO, A NE HUMANITARNO

Pitanje ilegalnih migranata u BiH je sigurnosno, a ne humanitarno, jer to nisu više izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja nego je riječ o ilegalnim migrantima koji dolaze iz zemalja koje su mnogo bogatije od BiH, rekao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Galić je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istaknuo da je potrebno učiniti sve da se ovaj problem riješi, jer BiH ne može podnijeti desetine hiljada migranata.

Napomenuo je da je Granična policija od početka godine do danas odvratila 2.165 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska granice te da je od pandemije koronavirusa smanjen broj osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku granice.
Prema njegovim riječima, za očekivati je da će se sa prestankom restrikcija koje se odnose na koronavirus, kao i s ljepšim vremenom, pojaviti novi talas migranata.

Govoreći o koronavirusu, Galić je naveo da je, zaključno s jučerašnjim danom, u kućnoj izolaciji 30 službenika Granične policije, od kojih je jedan pozitivan na Covid-19.

Naglasio je da Granična policija BiH raspolaže zaštitnom opremom za borbu protiv koronavirusa i da je ona ravnomjerno raspoređena u svim organizacionim jedinicama.

Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba