AKTUELNO

Fazlić: Radončić je dobro radio, ne smijemo dozvoliti stampedo migranata

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić izrazio je žaljenje zbog ostavke ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića kazavši kako je on u kratkom periodu uradio dosta stvari koje su davno trebale biti urađene.

– Žao mi je, mislim da je radio dobro. Nažalost, trendovi su isti kada su migranti u pitanju i još dodatno se pogoršava situacija, jer je predizborna godina i predizborne kampanje se grade na tome. Pozivam sve nivoe vlasti da se ovo tretira kao državni problem, koji je i globalni i samo angažmanom svih nivoa vlasti to se može kontrolisati, zaustaviti ne možemo – rekao je Fazlić.

Istaknuo je kako je potrebno zatvoriti granicu i osigurati povratak migranata u njihove matične zemlje te raditi na održavanju saradnje s Evropskom komisijom, USAID-om i UN-om na visokom nivou.

– Da nije pomoći tih ljudi, mi bismo bili prepušteni sami sebi – rekao je Fazlić.
Naglasio je kako se ne smije dozvoliti stampedo migranata na Bihać.

– Moraju se iskoristiti svi potencijali. Ukoliko se to desi, ponavljam, spreman sam otvoriti još pet Vučjaka i da ih ‘trpamo’ na te lokacije – naveo je Fazlić te dodao da im problem stvaraju migranti koji nisu smješteni nigdje te da treba raditi na proširenju kapaciteta kampa Lipe, jer ima potencijal.

Govoreći o tome što još nije ispoštovan zaključak Gradskog vijeća Bihaća i Vlade USK da se privatni smještaj za prihvat migranata Bira mora zatvoriti, poručio je kako to u ovom trenutku nema smisla, jer bi se, u tom slučaju, hiljada migranata našla na ulicama grada, što bi dodatno otežalo postojeću situaciju.

Izvor. Avaz.ba