AKTUELNO

EUROPOL: U toku sedmice dana 566 uhapšenih u koordiniranoj akciji u južnoj Europi

U razdoblju od 13. do 18. studenog 2023. godine tijela za provedbu zakona diljem Europe zajednički su djelovala protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža tijekom koordiniranih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE).

Ukupno je 26 zemalja diljem Europe sudjelovalo u ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura*.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.
Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, a Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU-a i posebnih operacija u uključenim zemljama.
Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a.

Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna suradnja uključivali su zajednički rad više od 22 000 službenika iz uključenih tijela.

Operacijom se koordiniralo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skopju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu suradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tijekom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a te je podržavao operativnu koordinaciju.
Europol je također uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.
Nizozemska je na granične prijelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu.

Izvor: policijagov.hr