AKTUELNO

DESETOČLANA GRUPA OPTUŽENA ZA KRIJUMČARENJE NAJMANJE 141 ILEGALNOG MIGRANTA U BIH

U međunarodnoj regionalnoj operaciji tužilaštvo i agencije za provođenje zakona iz BiH, Srbije i Hrvatske, zajedničkom saradnjom otkrile su organiziranu skupinu za krijumčarenje migranata.

Optuženi se terete za krijumčarenje najmanje 141 ilegalnog migranta.

Tužilac iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Nenada Mirkovića (39) iz Bijeljine, Nikole Simića (26) iz Bijeljine, Dražena Vićanovića (25) iz Bijeljine, Milana Petrovića (25) iz Bijeljine, OgnjenaVidakovića (25) iz Loznice, Marjana Vilotića (29) iz Bijeljine, Nikole Kokanovića (21) iz Bijeljine, Mirka Bjelovića (23) iz Brčkog, Đorđa Puzigaće (28) iz Mrkonjić Grada i Anđela Tešića (24) iz Brčkog Anđela.

Optuženi se terete da su, u prvoj polovini 2019. godine, nakon što je optuženi Mirković organizirao grupu ljudi radi izvršenja krivičnog djela krijumčarenja osoba, pristupili grupi i zajedničkim djelovanjem, s više osoba sa područja BiH, Srbije i Hrvatske, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, vršili organizirano krijumčarenje ilegalnih migranata, uglavnom državljana Irana, Bangladeša, Pakistana, Maroka, Afganistana, Sirije, Indije i drugih zemalja, preko teritorije BiH.

A sve s ciljem njihovog nezakonitog transporta prema zemljama EU, postupajući protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenin, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala.

U optužnici se navodi da su optuženi, vršili krijumčarenje migranata s područja Srbije u BiH, zatim njihov smještaj i daljnji ilegalni transport preko teritorije BiH, s ciljem daljnjeg ilegalnog prebacivanja na područje Hrvatske i dalje prema zemljama EU.

Izvor: USKinfo.ba | klix.ba