AKTUELNO

“Dan migranata” kao platforma za krijumčare ljudi

Suosjećanje sa migrantima nije i ne smije biti podrška trgovcima ljudima i ilegalnim migracijama koje se kamufliraju u humantarnu agendu. Od početka invazije ilegalnih migranata na BiH, zapravo, na prostor sa bošnjačom većinom, trgovci ljudima vješto koriste korumpirane medije, Islamsku zajednicu, pravosudne i sigurnosne adrese, kako bi ovaj kriminalni posao zakamuflirali u humanitarne norme. Podrška prema migrantima sa imenom i prezimenom! Ali, i hapšenje onih drugih, koji (ne bez razloga!) sakrivaju identitet i predstavljaju sigurnosnu prijetnju za BiH i za Evropu.

U nastvku jedna od brojnih vijesti u povodu Dana migranata.

 

PROGLASILE UN

Međunarodni dan migranata

Cilj obilježavanja ovog dana je podsjećanje na doprinos koji migranti daju u zemlji u koju se dosele, te da je potrebno poštovati sva ljudska prava

Danas se obilježava Međunarodni dan migranata, koji je Generalna skupština Ujedinjenih nacija proglasila 2000. godine, na desetu godišnjicu usvajanja Međunarodne konvencije za zaštitu prava svih radnika migranata i članova njihovih porodica. Cilj obilježavanja ovog dana je podsjećanje na doprinos koji migranti daju u zemlji u koju se dosele, te da je potrebno poštovati sva ljudska prava.

Na putu ostvarivanja osnovnih prava i sloboda, migranti se često susreću s vrlo krupnim preprekama u rješavanju egzistencijalnih problema i ostvarivanju njihovih prava, prema relevantnim međunarodnim konvencijama i drugim pravnim aktima.

https://avaz.ba/vijesti/globus/874382/medjunarodni-dan-migranata