KOMENTAR

Bosna i Hercegovina postala migrantski kamp

Piše: Rasim Belko

Žilet žica. Konvencijom zabranjena, ali evropskim vrijednostima odobrena zaštita Starog kontinenta od izbjeglica s prostora stare, prvobitne civilizacije.

Takvu žicu postavili su Slovenci na granicu s Hrvatskom. Istu je postavio i Orban, duž mađarske granice.

Migrantski konvoji i kolone ka evropskim gradovima su zaustavljeni. Ruta je promijenjena. Iz Grčke, preko Srbije, do Bosne i Hercegovine. Dalje se ne može. Na bh. granici i bh. teritoriji hrvatski batinaši u policijskim uniformama. Tuku i pljačkaju migrante gdje stignu, a onda ih vrate u BiH.

Migranti više ni ne pokušavaju preko mađarskog i slovenskog žileta. Migranti više ne pokušavaju tražiti rupe u granicama te dvije zemlje Evropske unije. Zato nesmetano ulaze u Bosnu i Hercegovinu. Istočna granica naše zemlje puna rupa. Skoro pa otvorena za ilegalni prelazak. Bihać, Velika Kladuša, Sarajevo, Tuzla… okupirani migrantima. Bosanci i Hercegovci zarobljeni u svojoj zemlji. Migranti zatočeni u brisanom prostoru, nit naprijed, nit nazad.

Domicilno stanovništvo prvim mrakom mandali vrata. Proviruje kad čuje korake oko kuće. Djecu, pa i onu skoro punoljetnu prate u škole. Vožnja javnim prijevozom kao ratna zona. Desetine ljudi stranih ovom području zauzmu polovinu tramvaja. U onoj drugoj polovini oborene glave. Nikad ne znaš ko je kakav u toj izbjegličkoj skupini.

Na Ilidži, u sred kružnog toga, jedan od tih migranata, na over dose levelu skače u sred saobraćajne špice. U Kladuši dvojica ubila trećeg migranta. Sud ih oslobodio, niko ne zna jesu li ono što kažu da su.

U nedogled bi se mogli opisivati problemi Bosanaca i Hercegovaca u državi koja postade izbjeglički kamp. Ili ti popularnije, kako su to Dragan Mektić, ministar sigurnosti i njemu slični govorili hot-spot. Mi smo baš to, situacija hot, izvještavanje stranih medija kao ružan spot.

I dok nam iz Brisela pametuju o humanosti i ljudskim pravima, mi smo u većim problemima nego što mislimo. Sad je zima, one rupe na granici manje se koriste, jer ni migranti zimi ne putuju.

Ali brzo će proljeće. Zato bi trebalo razmisliti šta i kako dalje s migrantskom krizom. Mektić odlazi, pa se nadamo da će njegov nasljednik biti spreman rješavati krizu u interesu Bosne i Hercegovine.

Za razliku od zemalja u okruženju, lideri Bosne i Hercegovine krizu su rješavali u interesu nekih stranih nalogodavaca. Isti taj Mektić tražio je rješenje za Vučjak isključivo na državnoj zemlji. Ne onoj u Bijeljini, Trebinju, Banja Luci, nego u Sarajevu, Tuzli, Bihaću. Zoran Galić, privatnik državnog nivoa, odnosno većinski vlasnik Granične policije BiH niti zna niti ima želju rješavati problem granice slične švicarskom siru. On zna da migranti neće u Livno, Široki Brijeg, Grude… Tamo vlada HDZ, a kako je dobro govori činjenica da je i Hrvata sve manje.

Jasno je da nemamo sistem kojim ćemo reagovati kada nam hiljade stranaca, bez identiteta, uđu u državu. Zato bi, kao stanovnici Hadžića, Blažuja, Bihaća… trebali zamandaliti državnu kapiju.

Zašto se politički vrh Bosne i Hercegovine ne ugleda na evropske vrijednosti Mađarske i Slovenije, pa na istočnu granicu ne razapne žilet žicu. Nema tu očito ništa loše. Konvencije su slova na papiru, koje je prvo pogazila Evropska unija, pa zašto bi mi djelovali suprotno.

Ako nema novca da se žica kupi, ima evropska pomoć Bosni i Hercegovini, namjenski usmjerena za pomoć u rješavanju migrantske krize. Ako je žilet žica pomogla Evropi, pomoći će i Bosni i Hercegovini.

Samo moramo biti efikasni, postaviti žicu do prvog proljetnog sunca. Vjerovatno će je potom postaviti i Srbija na onim dijelovima granice gdje migranti ulaze.

Tada će hot spot ostati u Evropskoj uniji. Tačnije, u Grčkoj, pa nek pare koje šalju nama prebace svojoj članici.

A onda se Dunja Mijatović, visoka povjerenica Vijeća Evrope za ljudska prava neće morati sramiti kao Bosanka, već kao predstavnica institucije Evropske unije, koja je prva uvela žilet žicu. Ili zbog Italije koja dopusti da migranti umiru u okeanskim vodama.

Zato, ne srami se Dunjo Bosanko, i mi ćemo, kad nam dođe pamet u glavu, razvit žicu na istočnu granicu. Žilet žicu.

Izvor: Patria