AKTUELNO

BIZNIS KOJI CVJETA U BIHAĆU: Migranti dobro plaćaju

Migrantska kriza ponovo je zahvatila Bosnu i Hercegovinu. Razni su načini dovijanja ilegalnih migranata u namjeri da se domognu tla Evropske unije, a Bosna i Hercegovina im je odlična u smislu pozicije za posljednji „game“ ka EU.

Ono što su policijski službenici brojnih agencija u našoj zemlji utvrdili prethodnih mjeseci, a što se masovno događa jeste da osobe s pasošima Republike Turske u BiH dolaze legalnim putevima.

Avionom na Sarajevski aerodrom, potom transfer do grada, kratki boravak u Sarajevu, samo onoliko koliko je potrebno da se pronađe prijevoz do nekog od gradova u Krajini, najčešće Bihaća ili Velike Kladuše.

Sheme su uhodane i poznate. Ono što su, također, istražni organi upratili jeste da migranti koji su prokrčili put do Krajine ostavljaju podatke onima koji tek dolaze.

Kada se već odluče na dug i neizvjestan „game“, kako zovu bijeg u Evropu, dolaze s puno novca. Treba napomenuti da nikada ne nose sav novac sa sobom.

Tako je prethodnih godina “hotspot” za prijem novca bila jedna pošta nadomak Bihaća. U njoj su ilegalni migranti, preko određenih nevladinih organizacija, bez ikakvih problema podizali taj novac koji im se šalje iz zemlje porijekla, piše Avaz.

U Bihaću je porastao broj taksista. Sve je više onih koji migrante koji su se prijavili u kamp “Lipa” prevoze do grada. Nemaju u tome nikakve smetnje. Bišćani tome svjedoče svakog dana. Ranije se to uglavnom odvijalo noću, međutim, sada to rade i usred bijela dana.

Izvor:Ljudski.ba