AKTUELNO

Bihać kao Lezbos: Migranti zapalili šatorski kamp Lipu

Umigrantskom kampu Lipa kod Bihaća u srijedu je buknuo veliki požar u kojem su gorjeli šatori. Nataša Omerović, koordinatorica šatorskog kampa, tvrdi da je požar najvjerojatnije podmetnut. – Nismo sigurni kolika je šteta, znamo da je požar krenuo iz smještajnog dijela. Kako vidimo, lančano se dalje pale šatori i mislim da je sada riječ o vandalizmu. Migranti su revoltirani i ljutiti, sada psuju državu, to se jasno čuje – kazala je Omerović.

U Ciljugama, mjestu kod Živinica, trebao bi biti kamp kapaciteta tisuću osoba, no o tome još nema formalne odluke. Iz IOM-a poručuju da su spremni za sve scenarije. Odluka je odgođena na zahtjev Ministarstva sigurnosti BiH, koje traži rješenje s obzirom na to da nema podršku u Savjetu ministara za dodjelu trajnog statusa kampu Lipa kao prihvatnom centru koji bi trebao biti opremljen kontejnerima za smještaj te svom infrastrukturom potrebnom za boravak u zimskim uvjetima poput tekuće vode, struje i grijanja.

S druge strane, vraćanje u nekadašnji kamp Bira u Bihaću za gradske vlasti neprihvatljiva je opcija. Odluci Savjeta ministara protive se srpski ministri jer se kamp nalazi u selu koje je prije rata bilo naseljeno većinski srpskim stanovništvom i gdje se neposredno uz kamp nalazi pravoslavna crkva. Ministar sigurnosti Selmo Cikotić ipak vidi Biru kao jedino rješenje u ovom trenutku. Lokalno stanovništvo protivi se ideji da se oni premjeste u kamp Bira. “Poraz za građane” Međunarodne organizacije za migracije tvrde da je zatvaranje kampa “poraz za BiH i građane Unsko-sanskog kantona”, jer će sada migranti, zbog nepostojanja alternative, smještaj tražiti u napuštenim objektima. I dok se lopta prebacuje s jedne strane na drugu, na stotine migranata koji su se nalazili u kampu Lipa ostale su bez krova nad glavom u vrijeme kada se očekuju velike hladnoće i snijeg. UN u BiH izrazio je zabrinutost zbog izostanka prihvatljivih rješenja za zimsko opremanje šatorskog privremenog prihvatnog centra za migrante Lipa, čije je zatvaranje neophodno iz zdravstvenih i sigurnosnih razloga.
Izvor: Večernji.hr