DRUŠTVENE MREŽE

Migrantski banditi ne žele u kampove, sami biraju gdje će se nastaniti

Popularni migranti (oni izvan kampova), kako ih Zemira nazva, sami biraju gdje će se nastaniti jer neće u kampovima da prolaze kroz proces registracije i “ostalih problema”. Očito se još niko nije sjetio da im objasni da oni ne mogu birati gdje će biti, a toliko humanitaraca, volontera i raznoraznih Mindžara Ahmetasević.

Unsko-sanski kanton opet je na udaru novog migrantskog vala. Svakodnevno pristižu migranti, a smještajni kapaciteti su popunjeni.

Na krajiškim ulicama dolaskom toplijih dana evidentno se povećava broj migranata. Oko 3.000 se nalazi u prihvatnim centrima, dok se u napuštenim objektima nalazi oko 1.500 migranata. Vlasti ovog kantona upozoravaju nadležne da se migrantska kriza rješava sad, a ne u zimu kada situacija izmakne kontroli.
Napušteni objekti, poput zgrade Doma penzionera u centru Bihaća, privremeni su dom za više stotina migranata kojima je Unsko-sanski kanton neizostavna stanica na njihovoj ruti.
– Mi idemo za našim ciljevima i nemamo vremena da idemo u kampove i da prolazimo proceduru s identifikacijom i ostalim problemima – kaže Abdul Besim, migrant iz Afganistana.

Veliki broj migranata svojevoljno je napustio Prihvatni centar Lipa.
– U Lipi je bolje nego ovdje, ali mi ne volimo Lipu, sviđa nam se ovdje, sretni smo ovdje – ističe migrant iz Pakistana.

Iako je Dom penzionera lokacija koja je privlačna migrantima, boravak nije siguran. A zatvaranje ovog i ostalih napuštenih objekata neophodan je i zbog sigurnosti građana koji žive u okolini.

– Očekujemo od inspekcije i vlasnika tih objekata da završe tu aktivnost – navodi Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK-a (A-SDA).

Kantonalna inspekcija redovno provodi i naredbu o zabrani pružanja usluga smještaja migrantima. Dosad su zapečaćena 62 subjekta.

– U zadnje vrijeme učestala je prodaja humanitarne pomoći na javnim površinama i pijacama od strane stranih državljana, migranata. Provodimo aktivnosti na sprečavanju takvog vida prodaje, koji je nelegalan – ističe Dženita Duraković, stručni saradnik za informisanje u KUIP USK-a.

Krajiške vlasti upozoravaju da se ne smije ponoviti zimski scenarij, kada su nehumane slike promrzlih migranata iz Bihaća obišle svijet.

Izvor: Crna hronika