DRUŠTVENE MREŽE

Dok  evropske zemlje kao i zemlje regiona poduzimaju aktivnosti i mjere pred najezdom tzv. migranata kako bi zaštitili granice, dok stižu upozorenja političkih zvaničnika da ulaskom migranata može biti narušena bezbjednosna, zdravstvena i svaka druga situacija dotle tzv. tuzlanski volonteri alarmiraju javnost kako bi što veći broj migrantskih hordi smjestili u Tuzlu. Nekoliko je bezočnih laži u njihovom apelu za pomoć koji su uputili građanima Tuzle a kojom zamajavaju bh javnost:

Prvo,  migranti nisu u prolazu kroz našu zemlju, jer pred hermetički zatvorenim granicama Evrope nemaju kuda otići,

Drugo, ne radi se o izbjeglicama, ženama i djeci već se radi o vojno sposobnim mladićima upitne kriminalne prošlosti,

Treće i najvažnije: ne može se biti za BiH i svoj narod i za migrante u isto vrijeme. Il si vam il si tam. Treće nema.

Tuzlanski volonteri, grupa građana i građanki koji pomažu izbjeglicama i migrantima koji prolaze kroz Tuzlu, na stranici Catbih.ba objavili su molbu građanima koju prenosimo u cijelosti:

“Dragi naši sugrađani, broj putnika koji dolaze u Tuzlu se povećava bukvalno iz minute u minutu.

Kako bismo zadržali koliko-toliko podnošljivu situaciju, još jednom vas pozivamo na solidarnost. Od jutros je došlo mnogo porodica, mnogo žena i djece, i svi će biti zbrinuti.

Molimo vas za sve što mislite da može pomoći: eksterne baterije i punjači, šatori, vreće za spavanje, obuća od 40 do broja 45, odjeća S i M, unutrašnji veš, čarape…

Molimo vas i da sve stvari budu čiste i čitave, upravo onakve kakve biste i sami upotrijebili.

Također vas molimo za što manje pitanja i priče gdje je ko smješten, koliko je ljudi, koliko je djece, to nas zaista usporava, jer iste osobe administriraju na stranici i odgovaraju vam, dijele potrepštine, obilaze ih…

Hvala vam od srca. Vrijeme je da se svi angažujemo. Tuzla to može”, navodi se u objavi Tuzlanskih volontera.

 

Tags