AKTUELNO

Pojačan priliv migranata u Bosnu i Hercegovinu, USK nosio najveći teret do sada

Bosna i Hercegovina suočava se sa pojačanim prilivom migranata. Od početka godine do danas – ušlo ih je više od 26 hiljada, što je za pet hiljada više nego u istom periodu prošle godine, a najviše ih je iz Maroka, Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Nadležni i pored svega tvrde, situacija je pod kontrolom. Kakvo je stanje u Unsko-sanskom kantonu koji je, godinama nosio najveći teret krize?osna i Hercegovina suočava se sa pojačanim prilivom migranata. Od početka godine do danas – ušlo ih je više od 26 hiljada, što je za pet hiljada više nego u istom periodu prošle godine, a najviše ih je iz Maroka, Afganistana, Pakistana i Bangladeša. Nadležni i pored svega tvrde, situacija je pod kontrolom. Kakvo je stanje u Unsko-sanskom kantonu koji je, godinama nosio najveći teret krize?

Kamp Lipa nadomak Bihaća trenutno je utočište za više od hiljadu migranata. U Hrvatsku pokušavaju ući svakodnevno, većinom bezuspješno, a neki od njih se vrate i s povredama. Pokazuju ih i krive za to hrvatske policajce.

MIGRANT IZ AFGANISTANA

Stavili su mi prvo pištolj na lice. Poslije toga, uzeli su mi telefon, novac, odjeću. Danas sam ovdje bez ičega.

Rane pokazuje i migrant iz Gambije.

MIGRANT IZ GAMBIJE

Bili su naoružani, tukli su nas, čak su i puštali pse. Evo, pogledajte, to su rane.

Graničnoj policiji trenutno nedostaje 680 policajaca. Na terenu je stanje takvo da u praksi jedan policajac čuva nekoliko kilometara granice. Neophodna je saradnja s FRONTEX-om, to je tokom posjete Sarajevu ponovio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

ANDREJ PLENKOVIĆ, premijer Hrvatske

Hrvatska želi sa Bosnom i Hercegovinom još snažniju saradnju, značajniju kontrolu granice, bolju saradnju u području readmisije te sklapanje sporazuma kada je riječ o FRONTEX-u. Smatramo da bi on mogao pomoći Bosni i Hercegovini u situaciji u kojoj se ona danas nalazi.

Dugogodišnji pregovori i dogovori, sporne tačke i politička uslovljavanja došli su do kraja. Nenad Nešić nada se sporazumu s FRONTEX-om već do kraja godine. Do tada je situacija pod kontrolom.

NENAD NEŠIĆ, ministar sigurnosti BiH

Mi trenutno nemamo nikakve krize, naše službe odgovaraju na sve postavljene zadatke. Prema uvjeravanju iz bezbjednosnih agencija ne prijeti nam nikakva kriza u ovoj godini.

U međuvremenu grupe migranata svakodnevno se mogu vidjeti na ulicama Bihaća. Mnogi u tome vide priliku za zaradu, osobito taksisti, koji im nerijetko naplate i mjesto u gepeku. Građani kažu – nije im svejedno. Kada uđu u Bosnu i Hercegovinu, migranti traže način da iz nje izađu što prije. Prihvatni centri samo su im usputna stanica. U kampu Lipa koji se nalazi iza mojih leđa trenutno boravi oko 1200 migranata, a u kampu Borići nešto više od 200.

Izvor: BHRT