BIZNIS INKLUZIJE

Zašto nam i dalje ilegalne migrante poturaju kao izbjeglice?!

Iranac sa familijom živi 3 godine u BiH. Pokušao preći Hrvatsku granicu iz Velike Kladuše, Bosanske Bojne, Šturlića, Mostara i svaki put uhvaćen i vraćen nazad u BiH od strane hrvatske policije. Ukupno 25 puta ali i dalje ne odustaje.

Evo njegove priče…

′′ Moja obitelj je pokušala 25 puta!”  
Već 25 puta iranski Sirvan i njegova obitelj pokušali su prijeći bosansko-hrvatsku granicu kako bi pronašli utočište u europskoj utopiji. Izvan tvrdjave Europa u Bosni, vise puta je lutao, 10 x do Bosanske Bojne, 5 x u Veliku Kladu sa i 6 x do Mostara. Ali svaki pokušaj je propao. Sirvan trenutno sa djecom i suprugom čeka prigodan trenutak da ponovo pokuša preći granicu – čak i ako su šanse da dođe do druge strane minimalne kao u posljednjim vremenima.
Situacija u okolnim selima i malim mjestima oko Bihaća i Velike Kladuje je više nego katastrofalna. Zatvaranjem obitelji ili Dječjih kampova Sedra prije mjesec dana nalazite skupine malih porodica svugdje u Kladu sa, Bužimu, Glinici, Zbori ste i Bosank Bojna ostavljeni na ulice, ruševne kuće pa čak i šume. Kao i Sirvan, koji već duže vrijeme živi u šatoru u šumama krajinskog kraja – život koji protivi svim idejama pristojnog življenja.
Povrh toga, kao i sve ostale izbjeglice na europskim vanjskim granicama, Sirvana maltretiraju vlasti da fizički napadnu. Sirvanov primjer ponovno pokazuje da su poštovanje ljudskih prava i poštovanje ljudskog dostojanstva Europske unije samo filipini i nisu ozbiljni ciljevi.