BIZNIS INKLUZIJE

Izložba kojom se kamuflira sigurnosna prijetnja

Otvorena izložba “Život u pokretu” bh. fotoreportera Armina Durguta

Fotografije dokumentiraju život izbjeglica duž balkanske rute te da će za posjetioce biti dostupne do 21. januara 2024. godine

Izložba je postavljena povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra i Međunarodnog dana migranata 18. decembra.

Postavljene 64 fotografije

Durgut je Feni kazao da su postavljene 64 fotografije koje dokumentiraju život izbjeglica duž balkanske rute te da će za posjetioce biti dostupne do 21. januara 2024. godine.

– Život migranata u Bosni i Hercegovini pratim od 2018. godine. Tada su preko brda u okolini Višegrada u Bosnu i Hercegovinu došli prvi migranti. Prvo u Višegrad, a potom i u Sarajevo – rekao je Durgut.

Kaže da se za život u pokretu počeo zanimati od postavljanja prvog malog migrantskog kampa preko puta sarajevske Vijećnice.

– Osim fotografija iz Bihaća, Kladuše, Tuzle i drugih bh. gradova i graničnih prijelaza na izložbi je i nekoliko fotografija iz Grčke i Turske. Htio sam da prikažem rutu kojom se migranti kreću – naveo je Durgut.

Nastale na Lezbosu

Istakao je da su fotografije nastale na Lezbosu, u kampu koji je u tom trenutku bio najveći na evropskom tlu, sa više od 20 hiljada migranata.

– Također, snimao sam i nasilni pokušaj prelaska nekoliko hiljada migranata preko granice u Turskoj – kazao je Durgut.

Na otvaranju izložbe održana je i panel diskusija s Durgutom te pakistanskim muzičarem Nouriez Javed – Nurom, Feridom Abdagić iz KUMA International, socijalnom radnicom Gogom Lovrić iz Ušivak-Campa i novinarkom Vanjom Stokić.

Nakon toga, BalkanEros Band & Travelers je predstavio album “Muzika u mom koferu”.