NETWORK

Veliki broj migranata svakodnevno ulazi u Srbiju bez sigurnosne provjere

Pokret Oslobođenje upozorio je danas da “veliki broj migranata svakodnevno ulazi u Srbiju” a da se ne zna da li medju njima ima “ratnih zločinaca, ekstremista i potencijalnih terorista”.

Funkcioner pokreta Miroslav Kosanović ocenio je da je zbog pandemije virusa korona, pitanje migranata “skrajnuto u medijima”, ali da gradjani “treba da znaju da je balkanska ruta itekako aktivna”.

“Veliki broj migranata i dalje svakodnevno ulazi u Srbiju. Njihovo evidentiranje od strane države je često brzopleto i nepotpuno, a zasniva se samo na njihovim iskazima. Bezbednosna obrada gotovo da ne postoji”, naveo je Kosanović a preneo pokret Oslobodjenje.

Upozorio je na “česte incidente” medju migrantima u kolektivnim centrima, koje kako je rekao, policija u praksi ne kontroliše.

“U tim centrima je smešten samo deo migranata, dok je značajan deo rasut po rubnim područjima naših gradova i sela, pokušavajući da se prebace u države EU. Preko noći niču divlji smeštaji za vikendice, obijaju se napuštene kuće i vikendice, a razne kriminalne strukture u boravku i tranzitu migranata vide priliku za zaradu”, naveo je Kosanović.

Ocenio je da će se situacija sa migrantima u Srbiji “samo pogoršavati dok god država i njeni organi ignorišu problem i vapaje gradjana u pogođenim područjima”.

Izvor: Beta