NETWORK

Uprkos otporu opozicije i građana Albanija se sprema za prihvat migranata iz Azije i Afrike

Pred albanskim parlamentom je kontroverzni sporazum o izgradnji Centra za prihvat migranata iz Azije i Afrike, pristiglih u Italiju. Potpisali su ga premijeri Edi Rama i Đorđa Meloni, a prepreka za njegovo usvajanje je uklonjena kada je Ustavni sud odbacio žalbu opozicije da sporazum nije po zakonu

U selu Đader, pored Lježa, na severu Albanije nalazila se nekada najvažnija vojna avio baza. U njoj će italijanska vlada graditi kamp za prijem migranata iz Afrike i Azije. U vreme komunizma u selu je živelo više od 2.500 stanovnika, danas je svaka druga kuća prazna.

“Šta će migranti ovde da rade? Koliko dugo će ostati? Žitelji su zabrinuti“, navodi meštanka Đadera.

Ističu i da je rečeno da će migranti biti pod kontrolom vojske i pod zakonima Italije.

“Možete ih držati zaključane mesec dana, ali posle toga će uspeti da izađu iz baze“, dodaje jedan meštanin.

Strahuju i da ako dođu samo muškarci mogu da naprave nered. Ipak, ima i onih koji se ne protive.

“Što se mene tiče, neka ih dovedu. Moje ćerke su udate. I migranti su ljudi“, navodi meštanin Đadera.

Albanska vlada prihvat migranata smatra činom tradicionalnog albanskog gostoprimstva. Kritikuju je opozicija i nevladin sektor što za sporazum nisu pitani meštani. Postavljaju i pitanje principa eksteritorijalnosti.

“Albanija nije zakonski spremna da primi migrante, postoji diskriminacija i u pogledu ljudskih prava, jer će prema sporazumu u Albaniji biti samo mladi muškarci”, kaže Etleva Merka, opozicioni Pokret “Turje“.

Prijem migranata biće u jadranskoj luci Šen Đin, odakle će ih smeštati u kamp u Đadru, dok italijanske vlasti odluče o zahtevima za dobijanje azila.

“Ovim sporazumom Albanija vraća dug Italiji koja je devedesetih godina mnogo učinila za nas. Želimo da pomognemo saveznicima i da kao članica NATO-a damo doprinos”, ističe Florgert Muča, provladin analitičar, urednik portala “Čitaj”.

Sporazum će važiti pet godina, a po njegovom usvajanju Italija ima rok od dva meseca da počne sa gradnjom prihvatnih centara i da ih završi za devedeset dana. Moći će da prime 3.000 migranata, a u izgradnju će biti uloženo 35 miliona evra.

Izvor: rtr.rs