BIZNIS INKLUZIJE

U Blažuju naslikan mural koji simbolizira migrantsko putovanje i želju za boljim životom

Dansko vijeće nije prvo primilo ove isilovce, pljačkaše, silovatelje, drogeraše, probleme kod sebe, nego ih tovare u Bosni, buduće članove SDA i IZ koji neće biti vakcinisani tj koji će preživjeti.

Trag migrantske populacije u BiH ostat će za buduće generacije zahvaljujući muralu na zidu u privremenom prihvatnom centru Blažuj pored Sarajeva, koji simbolizira njihovo putovanje od zemlje porijekla do zemlje o kojoj sanjaju.

Naveli su to iz Danskog vijeća za izbjeglice, navodeći da murali kao oblik vrijednog svjedočanstva života od prapovijesti do danas, postoje otkad i ljudi. Od pećinskih crteža do street art murala današnjice, ljudi su ostavljali znakove vlastitog bivstvovanja na mnogim mjestima širom svijeta.

Gledajući mural u Blažuju, kako navode, ima se uvid u sve aspekte putovanja migranata, a unatoč poteškoćama, vidno je da preovladava pozitivna strana boljeg života o kojem migranti sanjaju.

“Mural je naslikan kao dio DRC aktivnosti fokusiranih na angažman zajednica, u saradnji s mladim lokalnim umjetnicima, Artolution i nekoliko migranata koji borave u ovom centru, a uz podršku IOM BiH i Save the Children in North West Balkans, s ciljem da posluži kao pozadina za sastanke predstavnika zajednica i druge aktivnosti u okviru centra Blažuj”, naveli su iz DRC-a.