NETWORK

Stradali migranti su zaraženi koronavirusom

Istraga oko slijetanja kamiona smrti na autocesti A3 kod Okučana u ponedjeljak pred zoru, kada je život izgubilo četvero stranaca a 20 ih je ozlijeđeno, mogla bi se dodatno otegnuti jer je nekolicina hospitaliziranih, kako doznajemo, pozitivna na covid-19. Zbog koronavirusa će se, stoga, produljiti i utvrđivanje identiteta svih unesrećenih koji tvrde da su Sirijci i koji svoje ime i prezime ne žele otkriti.

S obzirom na to da se među 24 stranaca nalazilo četvero djece, za njih će se pobrinuti Centar za socijalnu skrb, a ostali će se po otpuštanju iz bolnice morati policiji izjasniti žele li azil ili će biti vraćeni u zemlju gdje su prije Hrvatske registrirani.

“Nisam ih ukrcao”
Jedan od njih je i dalje životno ugrožen, a jednom je amputirana ruka. No kad bolnicu kroz nekoliko dana napusti i teško ozlijeđeni 42-godišnji vozač kamiona sa srbijanskom putovnicom, njega će odmah preuzeti policija kako bi mu uručili pouku o pravima te ga suočili za kaznenom odgovornošću jer je izazvao prometnu nesreću sa smrtnim ishodom, a morat će i odgovoriti na konkretna pitanja o migrantima u kamionu, inače mu prijeti prijava i za protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u RH.
Nakon nesreće vatrogascima je kazao da je drugo vozilo naglo skrenulo pred njega te da za punu prikolicu ljudi nema nikakvih saznanja i da s time nema ništa.

Načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno otkrio je da je u ponedjeljak oko ponoći granična kontrola kamiona detaljno snimljena na videonadzoru kao i cijeli postupak koji je obavljan prema tom tegljaču. Pritom ne isključuje mogućnost da su migranti, nakon što su u Hrvatsku ušli preko zelene granice, naknadno ušli u kamion.

Vještačenje
Je li težina kamiona prilikom prelaska graničnog prijelaza Tovarnik odgovarala prijavljenom teretu i jesu li senzori na otkucaje srca ispravno radili, nije poznato. Kriminalistima možda u rješavanju slučaja pomogne i vozačev mobitel kako bi se vidjelo je li se kobnu noć s ikim dogovarao o eventualnom krijumčarenju.

Vještačit će se i tegljač s prikolicom, točnije dio gdje je bila plomba kako bi se utvrdilo, među ostalim, je li ista uništena u prometnoj nesreći ili, pak, nasilno prije toga kada su migranti ulazili u prikolicu natovarenu balama papira tetrapaka. Što se tiče, pak, obdukcije, uzimanjem otisaka pokušat će se putem međunarodne pravne pomoći i veleposlanstva otkriti identitet preminulih kako bi se potom kontaktirale obitelji radi preuzimanja tijela.

Brat jednog od ozlijeđenih migranata javio se redakciji 24 sata ustvrdivši da su iz sjeverne Sirije. Kazao je i da je za put do Srbije, preko Turske, brat platio 7000 eura te da mu je cilj bila Njemačka gdje on živi.

Izvor: Jutarnji list