NETWORK

Slovenija zbog migranata planira mješovite patrole na slovensko-hrvatskoj granici

Slovenija na granici s Hrvatskom planira uskoro uspostaviti zajedničke mješovite policijske ophodnje za kontrolu ilegalnih migracija, u kojima će, uz slovenske policajce, biti i policijski službenici više drugih država članica EU, objavljeno je u srijedu nakon sjednice vlade Janeza Janše.

Bilateralne memorandume o formiranju takvih patrola s više država članica EU-a, čija se imena ne navode, trebali bi potpisati ministri ili ravnatelji policija, a odnosili bi se na “zajedničke patrole i druge zajedničke oblike djelovanja za kontrolu ilegalnih migracija”, navela je slovenska vlada u priopćenju.

Kako tim povodom navodi ministarstvo unutarnjih poslova, migracijski pritisak na području Sredozemlja i u regiji zapadnog Balkana ne popušta unatoč naporima slovenske policije i njenom djelovanju na granici s Hrvatskom, koja je i vanjska granica Schengena.

Slovenija se je tako opet našla pred migracijskim pritiskom i nezakonitim prijelazima državne granice, što će biti velik izazov, zbog čega, kako se navodi, planira formiranje takvih zajedničkih patrola koje će voditi pripadnici slovenske policije.

U takvim je okolnostima zaključivanje memoranduma o suradnji s drugim policijama “rješenje koje će onemogućiti teže izazove zbog ilegalnih migracija, odnosno nezakonite prijelaze državne granice s Hrvatskom”, navode u slovenskom ministarstvu.

Takvu suradnju policija omogućuje zaključak  Vijeća EU-a iz 2008. o produbljivanju prekogranične suradnje, osobito na području borbe protiv terorizma i prekograničnog kriminala.

Prema članku 17. te europske direktive mogu se formirati zajedničke ophodnje i poduzeti druge mjere djelovanja radi  očuvanja javnog reda i sigurnosti, te zbog suzbijanja kaznenih djela, pojasnilo je slovensko ministarstvo unutarnjih poslova.

Izvor: Jutarnji list