NETWORK

Evropska unija gradi pet novih izbjegličkih kampova u Grčkoj, građani najavili demonstracije

Komesarka za unutrašnje poslove EU Ylva Johansson posjetila je grčke otoke Lezbos i Samos te je istakla kako će Unija osigurati 250 miliona eura za gradnju pet novih izbjegličkih kampova na grčkim otocima.

Johansson je navela kako bi se novi kampovi za migrante trebali graditi na grčkim otocima Lezbos, Samos, Chios, Kos i Leros. Nakon što je domaćim vlastima predstavila planove Evropske unije, ispred Gradske vijećnice na otoku Lezbos okupile su se desetine građana koji su izrazili nezadovoljstvo novim odlukama Evropske unije.Građani koji su se okupili ispred vijećnice, držali su transparente na kojima je pisalo “Sram te bilo, Evropo” i “Nema gradnje novih kampova. Evropo, preuzmi odgovornost”. Jedan od grčkih zvaničnika Kostas Moutzouris, otkazao je sastanak sa evropskom komesarkom nezadovoljan načinom na koji EU želi riješiti problem migracija.

“Ne želimo novac za nove kampove, želimo ga za svu patnju koju smo doživjeli prethodnih godina, ali ne i za izgradnju novih kampova”, rekao je on.

Na konferenciji za medije, Johansson je izjavila kako je potrebno ubrzati postupke za dobijanje azila, te je između ostalog pozvala Tursku da nastavi s prihvatom migranata iz Grčke.

“Čak i ako nemate pravo da ostanete u Grčkoj, vi ste ljudsko biće s pravima i dostojanstvom”, rekla je Johansson.

Osim građana koji su nezadovoljni rješenjima koje nudi Evropska unija, humanitarne organizacije također se ne slažu sa ovim odlukama.

“Posjeta Ylve Johansson radi promocije novih kampova i ‘europeizirane’ migracijske politike pokazuje kako lideri EU žive u paralelnom svemiru”, rekao je Stephan Oberreit, šef misije Ljekara bez granica u Grčkoj.

Države juga Evrope već su nekoliko puta izrazile nezadovoljstvo odlukama Evropske unije vezanim za problem migracija. Povodom bolje organizacije južnoevropskih zemalja, nedavno je održan i sastanak ministara Italije, Grčke, Malte, Španije i Kipra na kojem se govorilo o trenutnoj migrantskoj krizi koja pogađa ove države.

Naglašavajući duboko podjele oko ovog pitanja, političari pet južnoevropskih zemalja naglasili su kako dosadašnji sporazumi vezani za migrantsku krizu nisu urodili plodom.

“U svom trenutnom formatu, pakt ne pruža dovoljnu pomoć državama koje se nalaze na jugu Evrope”, rekli su ministri unutrašnjih poslova Grčke, Italije, Španije, Kipra i Malte u zajedničkoj izjavi nakon sastanka u Atini.

Izvor: Klix