NETWORK

Ribarskim čamcem u Italiju stigla 573 neregularna migranta

Ribarskim čamcem iz Afrike na ostrvo Lampeduza na jugu Italije stigla su 573 neregularna migranta, javlja Anadolu.

Italijanska agencija ANSA objavila je da su patrolni čamci timova italijanske obalne straže oko Lampeduze omogućili ribarskom brodu sa 573 osobe da se približi ostrvu.

U vijestima je nevedeno da je mnogo neregularnih migranata sišlo s jednog čamca, a da su među njima državljani Sirije, Egipta, Bangladeša, Pakistana i Etiopije.

Čamac je krenuo iz Libije.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, od 1. januara do 27. novembra ove godine čamcima su u Italiju stigla 151.384 neregularna migranta. U istom periodu prošle godine taj broj je iznosio 94.343.

Oko 11.000 neregularnih migranata došlo je na ostrvo Lampeduza, koje je s vremena na vrijeme podvrgnuto ozbiljnom migracionom pritisku, samo od 11. do 17. septembra ove godine.

Ova situacija dovela je do proglašenja vanrednog stanja na ostrvu, a predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen posjetila je ostrvo i najavila “plan podrške Italiji” od deset tačaka.

U neregularnim migracijskim tokovima u Evropu, srednjomediteranska ruta se ističe kao jedna od ruta koja je posljednjih godina doživjela intenzivnu mobilnost.

Na ovoj ruti neregularne migrante koji zovu pomoć na moru uglavnom spašavaju nevladine organizacije i evropski volonteri, a ne zvaničnici zemalja članica Evropske unije. Ove nevladine organizacije ponekad imaju poteškoća s evakuacijom neregularnih migranata koje spašavaju jer zemlje članice EU-a ne pružaju “sigurnu luku”.

Prvo mjesto u Evropi za migrante koji mogu sami prijeći Mediteran ili su spašeni obično je ostrvo Lampeduza, najbliže kopno Italije sjevernoj Africi.

Svake godine mnogi neregularni migranti gube živote pokušavajući preći Mediteran jer im se brodovi prevrću ili ostaju bez vode ili zraka zbog prenatrpanosti na plovilima.

Izvor: bosnainfo.ba