NETWORK

Prvim čarter letovima skoro 100 ilegalnih migranata vraćeno u Irak, uz poticaje od 1000 eura

Gotovo 100 iračkih državljana tijekom vikenda vraćeno je u Irak iz Vilniusa, glavnog grada Litve, objavilo je u ponedjeljak litavsko ministarstvo unutarnjih poslova
Na letu za Bagdad i Erbil u sjevernom Iraku bilo je 98 Iračana koji su u Litvu ušli ilegalno iz susjedne Bjelorusije, objavilo je ministarstvo te dodalo da je ovo bio prvi takav charter let.

Ministarstvo je naglasilo da se povratak odvijao uz suglasnost iračkih državljana koji su bili na letu.

Ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite osvrnula se na to u izjavi lokalnim medijima kao na “povijesni događaj”, a ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis zahvalio se Europskoj uniji i Iraku za pomoć tijekom migrantske krize u Bjelorusiji.
Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci tisuće migranata, uglavnom s Bliskog istoka, pokušale su prelaskom granice s Bjelorusijom doći do zemalja EU, poput Poljske i baltičkih država.

Zbog toga je EU optužila bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka za namjerno dovođenje izbjeglica.

Litva je bila glavna meta ove operacije, čak 4200 migranata ilegalno je prešlo granicu kako bi zatražili azil. Kao odgovor na to, vlada je povećala sigurnost na granicama te je podignula graničnu ogradu koja se prostire na stotine kilometara.
Litavska granična policija odbija migrante još od kolovoza 2021. godine, a oni koji su ranije stigli poslani su u pet privatnih kampova u kojima je trenutno smješteno 3166 ljudi.

Do sada je ukupno 537 migranata bilo vraćeno u matične zemlje, od kojih je 55 vraćeno protivno njihovoj volji.

Litva nudi svim dobrovoljnim povratnicima jednokratnu isplatu od 1000 eura, što je znatno povećanje u odnosu na prijašnje poticaje. Ova ponuda traje do 20. siječnja te se po potrebi planiraju i dodatni charter letovi.
Izvor: tportal.hr