VIDEO

Pred policijskim službenicima ozbiljan zadatak: U nadolazećem migrantskom valu očuvati pod kontrolom sigurnosnu situaciju

Njihova obaveza bit će očuvati sigurnosnu situaciju na području USK-a stabilnom, bez obzira na brojne izazove s kojima su suočeni.

Imajući u vidu da Krajina nosi teret migrantske krize već četvrtu godinu, pred Policijom nije nimalo lagan zadatak.

Blizu 800 policijskih službenika USK-a već od kraja 2017. godine, ima pune ruke posla s migrantima koji ilegalno ulaze na područje BiH u namjeri da preko USK-a dođu do neke od evropskih zemalja. Kako bi osigurali sigurnosnu situaciju stabilnom pripadnici MUP USK maksimalno su angažirani, ali s obzirom na broj i priliv migranata sve je teže odgovoriti potrebama.

Iscrpljeni su u svakom smislu, počev od ljudstva, vozila do opreme. Uz sve to, smješteni su u neadekvatnim objektima, poput bužimske, velikokladuške i bosanskopetrovačke policijske stanice, za čiju je izgradnju Vlada USK iz Budžeta izdvojila sredstva ili pokrenula aktivnosti. U međuvremenu, primorani su osim kontrole ulaska ovih ljudi u pokretu, suzbijati pojavu krivičnih i prekršajnih djela koja čine ova lica i pritom izlagati vlastite živote opasnosti.
Sve to sa dotrajalom opremom i oskudnim materijalno – tehničkim sredstvima. U ovo pandemijsko vrijeme dobro dođu donacije i slični vidovi podrške poput one koju je ovom Ministarstvu pružila prijateljska Republika Turska, jer Unsko-sanski kanton pored posljedica koronavirusa, za razliku od drugih dijelova BiH, značajno trpi i posljedice migrantske krize.

Izvor: USKinfo.ba