NETWORK

Poljska zatvorila granicu zbog migranata

Poljske vlasti zatvorile su u utorak (9. novembra) u 6.00 sati ujutro službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se hiljade migranata dan ranije pokušale probiti i ući u Poljsku.

Poljska je upozorila na moguću “oružanu” eskalaciju na granici s Bjelorusijom, strahujući da bi njen susjed mogao pokušati da izazove incident sa stotinama migranata koji žele da pređu u EU, prenosi BBC.

Dok je na granici napeto, Njemačka je pozvala Evropsku uniju (EU) da preduzme mjere kako bi pomogla Poljskoj da osigura svoju granicu s Bjelorusijom i zaustavi priliv migranata koji ilegalno prelaze iz te države na teritoriju EU.

“Poljska ili Njemačka ne mogu sami da se izbore s ovim”, rekao je vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Horst Seehofer za list Bild 9. novembra.

“Moramo pomoći poljskoj vladi da osigura njihovu vanjsku granicu. To bi zapravo bio zadatak Evropske komisije (EK). Sada apelujem na njih da preduzmu akciju”, rekao je on.

U blizini bjeloruske granice sa Poljskom trenutno se nalazi oko 3.000-4.000 migranata, a na hiljade je spremno da ih slijedi, rekao je portparol poljske vlade Piotr Muller novinarima 8. novembra, javlja bjeloruska redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE).

Članice EU i NATO-a, Poljska, Litvanija i Letonija, posljednjih mjeseci bilježe porast broja ljudi koji pokušavaju ilegalno ući u njihove zemlje iz Bjelorusije. Mnogi od njih su došli sa Bliskog istoka i Azije.

Portparol poljske vlade Piotr Muller rekao je novinarima u ponedjeljak da u jednom trenutku na granici sa Bjelorusijom očekuju “eskalaciju… koja će biti oružane prirode”.
Lokalna TV je saopštila da su mnogi migranti koji su se okupljali u blizini Kuznice bili u pratnji naoružanih osoba sa psima.

Šef poljskog odjela za nacionalnu sigurnost Stanislaw Zaryn rekao je da su migranti pod kontrolom bjeloruskih oružanih jedinica.

“Bjelorusija želi da izazove veliki incident, po mogućnosti sa ispaljenim hicima i žrtvama”, rekao je ranije zamjenik ministra vanjskih poslova Piotr Wawrzyk.

Temperature preko noći na granici su pale ispod nule, a nekoliko migranata je već umrlo, prenosi BBC. Aktivisti kažu da se migranti – mnogi od njih mladići, ali i žene i djeca – koriste kao pijuni u političkoj igri između Bjelorusije i njenih susjeda.

Na granici 12.000 poljskih vojnika
Hiljade migranata okupilo se 8. novembra u blizini granice Belorusije i Poljske, a stotine njih pokušalo je da uđe u Poljsku, koristeći grane, lopate i druge predmete u pokušaju da obore ogradu od žilet-žice, prenijela je u ponedjeljak agencija AP.

Poljsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je odbilo “ilegalnu invaziju” iz Bjelorusije, navodeći da je situacija na granici pod kontrolom.

Ministarstvo odbrane Poljske objavilo je video za koji navode da je na njemu grupa migranata u blizini graničnog prelaza Bruži-Kuznica. Drugi video prikazuje veliku grupu muškaraca i žena u pratnji naoružanih muškaraca u vojnim uniformama.

Poljski ministar odbrane Mariusz Blaszczak objavio je na Tviteru da je više od 12.000 vojnika raspoređeno na granici, dok je ih je tamo donedavno bilo 10.000.
Blaszczak je u tweetu naveo da je njegovo ministarstvo, zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, koje je nadležno za policiju i graničare, “spremno da brani poljsku granicu”.

EU optužuje bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da je migrante sa Bliskog istoka i Afrike prebacio u Minsk, a zatim ih pješice poslao u EU. To je, smatraju u Briselu, Lukašenkova osveta za sankcije koje je EU uvela bjelorusko režimu zbog gušenja opozicije.

Lukašenko negira optužbe.

Šefica Evropske komisije traži nove sankcije
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pozvala je u međuvremenu zemlje članice da uvedu nove sankcije Bjelorusiji zbog priliva migranata.

Von der Leyen je razgovarala s premijerima Poljske, Litvanije i Latvije i nakon toga pozvala zemlje članice EU da “konačno odobre režim proširenih sankcija bjeloruskim vlastima odgovornim za ovaj hibridni napad”.

EU će istražiti kako sankcionisati, uključujući i “stavljanje na crnu listu aviokompanija iz trećih zemalja koje su aktivne u trgovini ljudima”, rekla je ona.

Poljska je već uvela vanredno stanje na granici, postavila bodkljikavu žicu i povećala broj vojnika i stražara. Zakonodavci su također odobrili izgradnju zida od 407 miliona američkih dolara na istočnoj granici.

Njemački ministar Seehofer je za Bild rekao da podržava odluku Poljske da izgradi granični zid.

“Ne možemo ih kritizirati… zbog zaštite vanjskih granica EU”, rekao je Seehofer. “Naravno, ne upotrebom vatrenog oružja, već drugim sredstvima koja su dostupna.”

Njemačka je posljednjih mjeseci zabilježila porast migranata koji ulaze iz Bjelorusije preko Poljske, a Berlin je odgovorio pojačavanjem graničnih kontrola i raspoređivanjem dodatnih policajaca.

Njemačka je spremna ponuditi policijsku podršku Poljskoj, ako Poljska želi, rekao je Stephan Mayer, parlamentarni državni sekretar u njemačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova.
Izvor: WOA