NETWORK

Poljska ponovo istjerala grupu migranata na granicu sa Bjelorusijom

Državni granični komitet Belorusije saopštio je da su poljske snage bezbednosti ponovo dovele grupu migranata na graničnu liniju, od kojih je jedan bio bez svesti.
„Danas, 16. oktobra, beloruska granična straža zatekla je grupu izbeglica na graničnoj liniji. Na poljskoj teritoriji primećeni su tragovi u blizini ograde koji direktno ukazuju na to da je grupa potisnuta silom“, saopštilo je MinistarstU saopštenju se dodaje da su „stranci izjavili da su ih poljske snage dovele i nasilno gurnule preko ograde postavljene na poljskoj strani, uprkos činjenici da je jedan od njih praktično bio bez odeće, mokar, smrznut i da mu je bila potrebna medicinska pomoć“.vo na svom kanalu na Telegramu.
„Muškarac je bio u nesvesnom stanju. Izbeglice su tražile da ih ne ostavljaju i da im pruže pomoć, ali je poljska vojska još jednom jednostavno ostavila ljude u očigledno opasnoj situaciji“, naglasilo je Ministarstvo.
Takođe se dodaje da je „kako bi spasila izbeglicu, beloruska granična straža pozvala ekipu hitne pomoći koja je muškarca odvela u medicinsku ustanovu“.
U poslednje vreme Litvanija, Letonija i Poljska javljaju o povećanju broja privedenih ilegalnih migranata na granici sa Belorusijom, optužujući Minsk za stvaranje migrantske krize. Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko ranije je napomenuo da Minsk više neće ograničavati priliv ilegalnih migranata u zemlje Evropske unije, jer zbog sankcija Zapada „za to nema ni novca ni snage“.
Istovremeno je u intervjuu za „Si-En-En“ beloruski predsednik negirao pretpostavke da beloruska strana koristi migracionu krizu na granici EU kako bi se osvetila Uniji zbog sankcione politike, kao i zbog davanja azila beloruskim opozicionarima. Beloruski graničari više puta su izjavljivali o prisilnom proterivanju migranata od strane Litvanije, Poljske i Letonije na belorusku teritoriju.
Izvor: rs.lat-sputnik