KOMENTAR

Od 1000 zahtjeva riješili tek nekoliko, ali su imali vremena da vode hajku protiv Fatmira Alispahića

Novinarska udruženja su centar korupcije i ideološke instrumentalizacije u bh. društvu, centralna tačka otrova odakle se zagađuju tokovi kritike i istraživačkog novinarstva. Činjenica da su ove kvazinovinarske adrese uzurpirale status autoriteta koji sa totalitarnog pijedestala daje konačne sudove, faktor je svekolikih neprincipijelnosti. Podatak da udruženje “BH novinari” nema kritičku kontrolu, kao ni Vijeće za štampu, obezbjeđuje ovim adresama “pravo na bezgrješnost”. Stoga se moglo dogoditi da Vijeće za štampu sudjeluje u podsticanju Tužiteljstva (tužitelj Kasim Halilčević) da podigne prvu Optužnicu za verbalni delikt u postkomunističkoj Evropi, a protiv člana Društva pisaca BiH i nekadašnjeg kolumniste svih vodećih bh listova mr. Fatmira Alispahića, koji je optužen za tzv. “govor mržnje”, a zbog njegovog ukazivanja da promigrantska mafija, uz korumpirane novinare, krade humanitarni identitet za kamufliranje kriminalnih i sigurnosno opasnih poslova. Ovaj slučaj će uskoro biti upakovan među korice knjige, koja će služiti na sramotu i Vijeću za štampu, i Ombudsmenima, i drugima koji su servisirali ovu Optužnicu, progoneći imperativ legalizma i slobode govora.
U međuvremenu, prema Vijeću za štampu (www.vzs.ba) su otišle brojne Žalbe zbog kršenja Kodeksa za štampu i on line medije, budući da su hajkači, poput udruženja “BH novinari”, nastavili progon Fatmira Alispahića – uprkos oslobađajućoj Presudi.
Zavirili smo na portal Vijeća za štampu, da vidimo dokle su došle ove Žalbe Fatmira Alispahića, a na dan 20.12. smo zatekli sliku koja najbolje svjedoči šta radi, koliko ne radi, čime se bavi i u ime kakvog dunđeraja Vijeće za štampu izigrava autoritet u “samoregulaciji” medija.
Dovoljno je reći da su tokom 2021. godine zaprimili preko 1000 žalbi, a da su pod rubrikom Aktuelni slučajevi posljednji razrješeni oni iz marta i aprila. Saznajemo da je posljednja sjednica Žalbene komisije održana 06. novembra, kada je razmatramo čaaak 11 žalbi, od preostalih 994, pa bi ovom dinamikom Žalbena komisija posao za 2021. godinu mogla završiti za nekih desetak godina.
Šta reći, kakvu poruku poslati 🙂 u odnosu na ovu neozbiljnost, osim tim lezihljebarošima i lafinašima uputiti neku kafansku mudrost, tipa: Šabane, pa ne možemo tako u Evropu!