VIDEO

Novu potencijalnu migrantsku krizu naša zemlja mogla bi ponovo dočekati nespremna

Dolaskom zime migrantska situacija u našoj zemlji znatno je bolja, međutim problem ilegalnih migracija još nije riješen. U Lipi, jedinom kampu koji je pod kontrolom države boravi oko 450 migranata. Većina njih čeka proljeće i toplije temperature kako bi po ko zna koji put pokušali doći do nekih od europskih zemalja. Iako je situacija trenutno mirnija kako domaći, tako i europski zvaničnici upozoravaju da bi upravo na proljeće mogao uslijediti novi migrantski val.

Uslovi su znatno bolji nego prethodnih godina, osim tri obroka dnevno, na raspolaganju su ambulanta, stomatolog i psihološka podrška. U kampu zatičemo migrante koji svako na svoj način koristi vrijeme. Među njima je i Džamala iz Pakistana koji je u ovom kampu četiri mjeseca. U Bosnu i Hercegovinu ušao je ilegalno.

U Bosni i Hercegovini ne planira ostati. Iako su mu ovdje dobri uslovi u kampu, imaju sve što je potrebno, Džamal kaže u ovoj državi ne vidi budućnost. Budućnost ne vidi ni njegov zemljak Šahid kome je krajnja destinacija Belgija.
Usljed loših vremenskih prilika, lošeg i teškog puta migranti se vraćaju sa još težim povredama.

Tokom migrantske krize, upravo je USK ponio najveći teret a Crveni križ zajedno sa međunarodnim partnerima preuzeo najveću brigu. Iako je sada situacija znatno bolja, obroke i dalje osigurava upravo Crveni križ koji je dosada podijelio više od milion obroka.

U nastavku pogledajte cijelu istragu sedmice koju vam donosi Belmina Čorbić.