NETWORK

Navlakuša za Bošnjake: Ako su četnici protiv migranata, da li bismo mi trebali biti za migrante?

Protest protiv migranata i izbjeglica na koji je pozvalo nekoliko desničarskih udruženja, među kojima su i učesnici tzv. narodnih patrola koje su presretale migrante u centru Beograda, o čemu je MUP Srbije obavijestio nadležno Tužilaštvo, održan je u nedjelju protestnom šetnjom koju su organizatori nazvali “masovnom narodnom patrolom”.
Skup, koji je počeo ispred Vlade Srbije gdje su organizatori u svojim govorima izrazili “zabrinutost zbog mogućeg naseljavanja migranata u Srbiji i vraćanja nazad onih koji su prošli kroz Srbiju”, završen je u navečer u Savamali – dijelu grada u kojem boravi najveći broj migranata pod vedrim nebom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Učesnici su uzvikivali “Nećemo migrante”, “Srbija Srbima”, “Migrantima ograda, građanima sloboda”, ali i parole koje nemaju veze sa razlogom okupljanja, kao što su “Nema podjela Kosova. Kosovo je srce Srbije” i “Ne damo svetinje” što se odnosilo na litije protiv crnogorskog Zakona o slobodi vjeroispovesti.

Uprkos tome što je skup osiguravala policija, tokom šetnje je na prostorije Komesarijata za izbjeglice Srbije bačen kamen.

Prethodno su tokom govora ispred Vlade Srbije organizatori poručili da “ako država i policija ne mogu da zaštite državu, oni će”. Oni su najavili da će nastaviti sa “narodnim patrolama” i u drugim gradovima Srbije u kojima borave migrante.

Učesnici protesta su razvili ispred Vlade Srbije transparent na kojem je pisalo “Terrorists not welcome” (Teroristi nisu dobrodošli) i “You will not replace us” (Nećete nas zamijeniti).

Na događaju su bile vidljive zastave Srbije i Grčke, a učesnici su nosili četnička obilježja i bedževe sa likom Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog za ratne zločine na doživotnu kaznu zatvora.

Isti protest održan je 1. marta u Požarevcu, gradu 80 kilometara istočno od Beograda. Tom prilikom je, između ostalog rečeno i da je Srbija, potpisivanjem Sporazuma iz Marakeša, “prihvatila da se u njoj, do 2025. godine, naseli 700 hiljada migranata”. Ovu informaciju su za RSE demantovali u Komesarijatu za izbjeglice Republike Srbije (KIRS).

Lažnim vijestima i protestima protiv migranata

Protest protiv migranata je održan 29. februara i u Subotici, gradu na krajnjem sjeveru Srbije, na granici sa Mađarskom, gdje je na protest pozivano uz pomoć montiranog video snimka koji je zbog govora mržnje uklonjen sa Youtubea.

Učesnici su tada uzvikivali “Nećemo migrante”, a na čelu kolone koja je prošetala Suboticom bio je istaknut transparent “Stop migrantima, Migrants go home”.

U KIRS su ranije za RSE rekli da su incidenti poput presretanja migranata u beogradskim parkovima podstaknuti upravo lažnim vijestima o navodnim napadima. Iz ove institucije Vlade Srbije ističu da od početka migrantske krize prije pet godina, kada je kroz Srbiju prošlo gotovo milion migranata, do danas nije zabilježen nijedan veći incident.

“Dveri” predvode antimigrantsku retorikuAntimigrantska retorika prisutna je posljednjih meseci i kod dijela političke opozicije u Srbiji, u čemu prednjači pokret “Dveri” Boška Obradovića.

Beogradski protest protiv migranata, održan je u trenutku visokih tenzija na granici Grčke i Turske koja je migrante propustila preko svoje teritorije ka granicama država članica Evropske Unije.

Od kraja februara do danas, na desetine hiljada migranata došlo je na grčko-tursku granicu, pokušavajući da je pređe.

Izvor: Klix