AKTUELNO

MOSTARCI I TUNIŽANI OPTUŽENI ZA KRIJUMČARENJE MIGRANATA IZ MAROKA

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, podigao je optužnicu kojom su državljani Tunisa Tarek Oueslati (35) i 20-godišnja Mariem Sifi te Alen Fale (29) iz Mostara i Belmin Škaljić (20) iz Mostara optuženi za krijumčarenje migranata iz Maroka, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

– Optuženi se terete da su, krajem prošle godine, optuženi Oueslati, u svrhu iskorištavanja, pronašao i vrbovao ilegalne migranate, državljane Maroka, koji su nezakonito boravili u BiH, te u cilju sticanja protuzakonite imovinske koristi, lažno im obećavajući da će ih za iznos od po 1.500 eura po osobi, prokrijumčariti do Slovenije, na teritoriju EU. Pozvao ih je u Mostar, gdje je angažirao optužene Škaljića i Fale, predstaviviši ih kao vozače, navedeno je u saopćenju.

Nakon toga, optuženi su migrante odvezli na područje Podveležja, gdje su ih brutalno opljačali i pretukli, te ostavili na hladnoći na njima nepoznatoj lokaciji, nakon čega su ih tu pronašli policijski djelatnici PU Mostar, koji su im pružili pomoć.

Optužena Sifi, tereti se da je zajedno sa drugim optuženima i njima poznatim osobama, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava, kako bi podizala novac poslan putem novčanih transakcija.

Optuženi se terete da su prema krijumčarenim osobama postupali u svrhu iskorištavanja, kako bi sebi pribavili nezakonitu imovinsku korist, te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba, čime su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba