AKTUELNO

MIGRANTI SU NAJVEĆE ŽARIŠTE KORONAVIRUSA U BIH, HITNO PODIĆI ŠATORSKA NASELJA S BODLJIKAVOM ŽICOM

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić rekao je danas kako su migranti u Bosni i Hercegovini najveće žarište za širenje koronavirusa. On je, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, rekao kako se nadležni prema migrantima moraju ponašati veoma rigorozno.

– Dešava se ono što sam ja, nažalost, govorio. Kada sam prije mjesec ili dva upozoravao da je to sigurnosna kriza, ljudi su me ismijavali i govorili: “To je humanitarna kriza”, “Mi nismo dobar narod”, “Radončić nas tjera da budemo nehumani.” To je trenutno najveće žarište za širenje koronavirusa. Imate danas situaciju, nema nikoga u centru grada, ali imate 100 ili 200 migranata koji potpuno nesmetano šetaju. Moramo ih skloniti s ulice – poručio je ministar Radončić.

Istaknuo je kako i entitetske i kantonalne policije, jer je to pitanje javnog reda i mira, prema migrantima moraju postupiti vrlo precizno.

– Mnogi od njih imaju rješenje da su u centru u Blažuju ili drugim centrima i policija ih mora fizički natjerati da budu tamo i zabraniti im kretanje, jer za to imaju zakonska prava – rekao je Radončić.

Državni ministar sigurnosti naglasio je kako se za migrante hitno moraju podići šatorska naselja s bodljikavom žicom kako bi se onemogućilo njihovo kretanje.

– Nismo dobili tačne lokacije, očekujemo da ih dobijemo, i ja zaista očekujem u ovom trenutku od Republike Srpske da i oni odustanu od onih rigidnih stavova da se migranti ne mogu smještati na njihovoj teritoriji, odnosno području, jer je veoma važno da migrant, što manje šeta, da bude izoliran u tom šatoru i da mu se ne dozvoli kretanje po cijeloj BiH da bi ga se stavilo u izolatorij – istaknuo je Radončić.

Izvor: USKinfo.ba | avaz.ba