AKTUELNO

Odlični potezi Fahrudina Radončića: Zaštita BiH od migranata i koronavirusa

Dok se Bosna i Hercegovina davi u panici od zaraze, što je puno bolje nego da se davi u samoj zarazi, jedno ime iz plejade bh.funkcionera, odigralo je značajnu rolu tokom kriznih trenutaka.

Pitanje je da li bi se Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uopće probudilo da na čelo državnog ministarstva sigurnosti nije došao Fahrudin Radončić. Uviđajući razmjere migrantsko-zarazne krize Radončić je, po preuzimanju funckije, odmah razdrmao uspavane poluge bh.vlasti te ih pretvorio u aktivnu mašineriju za zaštitu bh.građana.

Njegovom inicijativom zatvorene su bh.granice za strance – da bi se prevenirala zaraza; migranti su sistematski sklonjeni sa bh.ulica, a Oružane snage Bosne i Hercegovine izlaze na granicu. Iako Sarajevo ratuje sa Miloradom Dodikom Radončić je u politici uradio ono što političar treba – za dobro zaštite bh.građana nagovorio je Dodika da dopusti izlazak Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na državne granice.

Za sve bh.državljane uvoden je trijaž na samoj granici, te karanten koji će trajati 14 dana. Svi nivoi državi prepoznali su Radončićevu proaktivnu ulogu u velikoj krizi te je jučer imenovan šefom Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Izvor: Bnn.ba