AKTUELNO

Sarajevska policija dobila odobrenje da migrante skloni sa ulica i onemogući im kretanje

SARAJEVO, (Patria) – Uprava policije MUP KS dobila je odobrenje Vlade KS da sa područja Kantona Sarajevo skloni migrante i onemogući im kretanje, a u cilju spriječavanja širenja koronavirusa, potvrđeno je za Patriju iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP KS.

Na pitanje da li to znači da mogu i fizički sklanjati migrante sa sarajevskih ulica dobili smo potvrdan odgovor.

„U tom procesu potrebna je i pomoć Službe za poslove sa strancima“, kazali su iz Odjeljenja za odnose s javnošću.

U kampovima Ušivak na području Hadžića boravi 788 migranata i u Blažuju na području općine Ilidža boravi 1.417 migranata kojima je bio omogućen slobodan izlazak i povratak u kampove. Većinu dana provodili su na sarajevskim ulicama čime u ovim danima ugrožavaju i sebe i druge. Iz IOM-a je za Patriju potvrđeno da su migranti upoznati sa opasnosti od koronavirusa, ali dodatne mjere koje su danas uvedene bit će i određena zaštita samih migranata.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić danas je upozorio da su migranti najveće žarište za širenje virusa.

“Mnogi od njih imaju rješenje moraju ih fizički natjerati da tamo budu i zabraniti im kretanje. Mi ćemo morati praviti šatorska naselja sa bodljikavom žicom da to čuvaju lokalne policije i da se ne mogu nikuda kretati. Očekujem da RS odustane od rigidnih stavova od toga da migranti ne mogu biti na području RS jer je cilj da se migranti što manje kreću”, kazao je Radončić na današnjoj press konferenciji.

Izvor: Patria