AKTUELNO

Tuzla: Migranti pretukli maloljetnika i ukrali mu telefon

Pitamo se gdje su sada tzv. volonteri, gdje je IZ, gdje je Merhamet, gdje su NVO i nekakve mreže za izgradnju mira,koji  nas već dvije godine zaredom ubjeđuju da su ovo “fini” momci, izbjeglice, koje treba pomoći. Gdje su sada i svi oni građani koji su iskazivali dobrodošlicu i pomagali ovu bradatu dječicu. Tzv. volonteri su se povukli, građani shvatili da su pomagali nasilje i uništavanje vlastitog naroda u ime hordi za koje ne znamo ni ko su ni odakle su.

Dok smo upozoravali na ovakav scenarij proglašavani smo fašistima i rasistima, blokirani su nam svi putevi da dostavimo narodu istinu. A narod nije razumio da radi u korist vlastite štete.

Svi koji su ih pomagali su se povukli, odradili posao, uzeli pare i nestali. Ostala je je još jedino IZ koja se nije ogradila od ovog zla. 

 

Učestali su međusobni okršaji migranata na platou Autobuske stanice u Tuzli, ali i napadi na domaće stanovništvo. Migranti su ovoga puta, sudeći po reakcijama građana Tuzle, prešli „crvenu liniju“ jer su napali maloljetnika pred njegovim ulazom u zgradu.
– Sinoć su mog učenika, koji ima 17 godina, istukli migranti pred njegovim ulazom. Udarcima u glavu su ga oborili i uzeli telefon. Toliko sam bijesna – napisala je jedna građanka Tuzle.

Počinioci brutalnog napada nisu otkriveni jer oni nemaju nikakve dokumente i kreću se gradom bez ikakvih zabrana i ograničenja.

Posebno je kritična situacija u naseljima koji gravitiraju platou Autobuske stanice. Zgrada „Lucijana“ je faktički najbliža improviziranom šatorskom naselju, a stanari ističu kako u strahu žive već mjesecima.

– Ne smijem djecu pustiti ispred zgrade. Oni ovdje vrše fiziološke potrebe naočigled svih prolaznika. Pogotovo je opasno uveče kada sjede na mostu koju povezuje naše naselje s naseljem Irac – kaže naš sagovornik iz zgrade „Lucijana“.


Drugi građani ne koriste most između naselja, već u večernjim satima idu kućama dva puta dužim putem.

– Već mjesecima s posla kući idem dužim putem jer me strah po noći proći pored njih. Iako sam muškarac, moram vam reći da nije nimalo jednostavno proći pored njih 10-ak. Zamislite onda kako je ženama i djevojkama koje oni zasreću i traže od njih novac – govori naš sagovornik.

Problem su, ističu sagovornici, migranti koji se s Autobuske stanice u Tuzli nisu pomjerili mjesecima. Nakon međusobnih obračuna, njihova meta sve češće postaju građani Tuzle i njihova imovina, a zabrinuti Tuzlaci traže do Policijske uprave MUP-a TK i drugih nadležnih institucija da ih zaštite.

Izvor: Srna