AKTUELNO

Migrant u Tuzli iz ulaza ukrao dječije biciklo: ‘Sreća stanovi su nam bili zaključani’

Posljednjih dana sve veći je priliv ilegalnih migranata koji pristižu u naš grad, iako su ovdje samo u tranzitu građanima Tuzle stvaraju određene probleme. Tuzlanski volonteri mjesecima upozoravali su nadležne o mogućim neželjenim posljedicama i oni su nedavno silom prilika obustavaili sve svoje aktivnosti jer kako kažu nisu više u stanju pomagati. Nažalost, posljednjih dana sve veći broj baših sugrađana doživio je određena loša iskustva sa pojednim migrantima u Tuzli na ulicama Tuzle o čemu smo već ranije pisali. Slučaj u kojem su tri migranta od 17-godišnjaka uz prijetnju silom otuđila mobitel zabrinuo je broje građane Tuzle, a u ponedjeljak navečer zabilježen je i novi incident koji je uznemirio i uplašio stanare zgrade na adresi Drage Karamana 12 koja se nalazi odmah preko puta Željezničke stanice gdje migranti već dvije godine provode dane i noći.

“Migrant koji je bio u očigledno omamljenom stanju, što se može vidjeti i na snimku obzirom da je dva puta pao, ušao je u ulaz zgrade i krenuo redom da vidi da li je nešto otključano, hvatao je za brave stanova, a pošto smo svi već danima uplašeni, sve je bilo zaključano. Nakon toga je otišao na požarne stepenice gdje držimo bicikla, tu je uspio da dohvati dječije biciklo koje je i odvezao sa sobom”, navodi preplašena sugrađanka.

“Nekoliko puta smo zvali policiju, pisali apel Službi za inspekcijske poslove Grada Tuzla, tražili da se svi uključe u rješavanje problema uopšteno ali i konkretno našeg, budući da su higijenske potrebe obavljali odmah kod zgrade, niko ništa nije učinio konkretno, odgovornost sa lokalnog prebacuje se na državni nivo, a mi smo morali zakovati drvene ograde kao u ratu”, za Tuzlanski.ba navodi drugi stanar sa iste adrese. “Pitanje održavanja javnih površina, je stvar Službe za komunalne poslove i izgradnju i poslove MZ-a, a što se tiče migranata i njihovog okupljanja i boravka na datoj lokaciji, nije nadležan komunalni inspektor, nego je stvar većih državnih instanci i drugih organa” između ostalog navodi se u odgovoru Službe za inspekcijske poslove nakon upućenog apela stanara.

(Tuzlanski.ba)