NETWORK

“Erdogan je pustio jednu grupu migranata da pokaže EU šta može napraviti”

Dramatično je na grčkoj granici otkad je Turska migrantima otvorila put prema Europskoj uniji. Silom pokušavaju ući u Grčku, a policija ih zaustavlja. Bruxelles je od Hrvatske zatražio hitan sastanak europskih ministara unutarnjih poslova. Sedamdeset i pet tisuća migranata je propušteno. Hoće li se ponoviti val poput onog iz 2015.? Može li migrantska kriza eskalirati?
U emisiji Otvoreno urednika i voditelja Damira Smrtića o ovoj su temi govorili gosti: Terezija Gras, državna tajnica za europske i međunarodne poslove MUP-a, Domagoj Hajduković, međunarodni tajnik SDP-a, prof. dr. sc. Marinko Ogorec, stručnjak za sigurnost, Veleučilište u Velikoj Gorici i Branimir Vidmarović, portal see.biz.eu, Sveučilište u Puli.

Gras je rekla da se na razini Europske unije ovoga puta nastoji puno ranije i na puno koordiniraniji način odgovoriti na ovo što se događa.

Grčka i Bugarska
‘Ne želimo čekati da stvari eskaliraju, nego poduzimamo mjere koje smatramo da su potrebne kako bi se dogovorili kako na najbolji način odgovoriti na nove okolnosti s kojima smo suočeni. To podrazumijeva i sazivanje izvanrednog sastanka ministara unutarnjih poslova EU-a koji će se održati u srijedu popodne i tada ćemo vidjeti na koji način možemo pružiti potporu Grčkoj i Bugarskoj koje su trenutno najizloženije’, rekla je.
Istaknula je i da žele usvojiti izjavu kojom će se konkretno definirati daljnje postupanje EU-a. U Grčkoj se u sklopu Frontexa nalazi hrvatski policijski brod sa dvije posade od kojih svaka ima četiri člana, a Gras je rekla da je Hrvatska danas na raspolaganje stavila još jedan brod sa dvije posade.
Hajduković se osvrnuo na migrantsku krizu 2015. godine, te rekao kako sadašnja situacija nije ista kao i 2015. jer, kako je rekao, okolnosti su bile radikalno drugačije. Naglasio je da je kancelarka Angela Merkel 2015. pozvala ljude da dođu u Njemačku, a da sada tog poziva nema.

Prošli školu
‘Europska unija je sa zadnjom krizom prošla jednu školu. I zbog toga se želimo pripremiti na ono što nas potencijalno čeka’, rekao je. Na pitanje je li se Erdogan zaletio i je li kasno za razgovor, stručnjak za sigurnost Ogorec smatra da nikada nije kasno za razgovor, te dodaje:
‘Da se zaletio pustio bi sve migrante, a ima ih preko 3,7 milijuna. Ovo je ipak kontrolirano od turskih vlasti. Pustio je jednu skupinu migranata da pokaže Europskoj uniji što može napraviti, a i na neki je način ucjenjuje’. Vidmarović smatra da Erdogan na neki način testira Europu jer je u srži svega isprepletenost Erdoganovih interesa.

‘On se zaigrao s puno različitih zemalja, što zbog međunarodne prepoznatljivosti, njegovih ambicija, domaće političke scene za javnost… . Upustio se u velike igre i s Rusijom i sa SAD-om, Europom i Grčkom. Za njega su to opasne igre s obzirom da je njegova opozicija jako dobra i kvalitetna i da najveći gradovi nisu njegovi, tako da bilo koja situacija u kojoj može napraviti krivi korak može dovesti do pada njegove popularnosti. Zato se on neće zaletavati u konfrontaciji s Rusijom i EU-om jer je njemu zasad bitno da bude centar svemira i da se sve vrti oko njega i njegovih interesa’.
Europa ne smije zatvarati oči jer ovo nije problem Grčke, Hrvatske, Bugarske, već problem svih članica, rekao je Hajduković, dodavši da se prvenstveno treba zauzeti zajednički stav, odnositi solidarno i pomoći zemljama koje su na udaru. Migrantska kriza velika je opasnost i za širenje koronavirusa.

Svaka migracija je potencijalna opasnost za širenje virusa, a kod ilegalnih migracija to može dobiti nekontrolirani učinak. Međutim, ne treba biti paničar. U Hrvatskoj je koronavirus dobro kontroliran i nacionalni stožeri koji su formirani za suzbijanje epidemije koronavirusa dosta dobro odrađuju svoj posao’, zaključio je Ogorec.

Izvor:tportal.hr