NETWORK

Malta traži pomoć EU-a kako bi se spriječila migrantska humanitarna kriza

Malta je u utorak od EU-a zatražila paket pomoći u vrijednosti 100 milijuna eura za sprečavanje humanitarne katastrofe među ljudima koji bježe iz Libije, zemlje u kojoj sve veće nasilje dodatno pogoršava posljedice krize s koronavirusom.

Nekoliko dana nakon što je Malta zatvorila svoje luke za migrantske brodove, ministar vanjskih poslova Evarist Bartolo je u pismu šefu europske diplomacije Josepu Borrellu upozorio da stanje postaje neizdrživo.

“Migrantski prihvatni centri su preplavljeni i prema vjerodostojnim izvješćima tisuće migranata iz njih bježi ili im se dozvoljava da napuste kampove”, stoji u pismu.

“U tom užasnom kontekstu, postoje svi uvjeti za izbijanje prave humanitarne katastrofe, jer očajni ljudi u Sredozemnom moru vide jedini način bijega”, istaknuo je Bartolo.

I Italija i Malta, dvije zemlje koje su najviše na udaru migrantskog vala iz sjeverne Afrike, prošli su tjedan zatvorile svoje luke zbog pandemije koronavirusa.

U Italiju je, prema UNHCR-u, ove godine stiglo 3229 migranata, a na Maltu 1135.

Malta traži najmanje 100 milijuna eura pomoći u hrani, lijekovima i medicinskoj opremi kako bi se ublažili teški uvjeti u kojima žive migranti, radije nego da riskiraju živote u pokušaju prelaska mora.

Autor: Hina