NETWORK

Mađarski Ustavni sud donio presudu u sporu s EU-om oko imigracije

Mađarska ima pravo primjenjivati vlastite mjere u područjima u kojima Europska unija tek treba poduzeti odgovarajuće korake za zajedničku primjenu pravila EU-a, odlučio je u petak mađarski Ustavni sud.
Mađarski sud je razmatrao žalbu vlade premijera Viktora Orbana na presudu suda EU-a, u kojoj se navodi da je Budimpešta prekršila zakone Unije osmišljene s ciljem zaštite izbjeglica, deportirajući ih natrag na granicu Srbije.

U svojoj presudi, mađarski sud je naveo da nije analizirao pitanje ima li zakon EU primat nad mađarskim zakonom u vezi sa poštivanjem imigracijskog stava vlade, prenosi agencija Reuters.

Ministrica pravosuđa Judit Varga tvrdi da bi primjena presude Europskog suda rezultirala trajnim ostankom mnogih migranata u Mađarskoj.
Mađarski premijer Viktor Orban u reakciji na presudu rekao je da vlada mora slijediti odluku Ustavnog suda

“Dali smo prisegu da ćemo služiti mađarskom narodu i mađarskom ustavu, ne birokratima u Bruxellesu”, rekao je Orban za javni radio.

Kada se radi o sporovima s Bruxellesom, Ustavni sud je “konačni arbitar”, dodao je premijer.

Orban, jedan od najoštrijih protivnika masovne imigracije u Europu s Bliskog istoka i Azije, 2016. godine je održao referendum protiv EU plana da se migranti razmjeste u zemlje članice Unije, čemu su se mađarski glasači većinski usprotivili.

Na vlasti od 2010., Orban se spori s institucijama EU-a, stavljajući sebe u ulogu branitelja mađarskih nacionalnih interesa.

Ovaj 58-godišnjak trebao bi se na izborima sljedeće godine suočiti sa snažnim izazovom, dok bi sukob s Bruxellesom po pitanju imigracije mogao poslužiti za kampanju utemeljenu na pitanjima koja su mu prethodno bila od koristi u osnaživanju podrške.
Izvor: Tportal.hr