NETWORK

Mađarska i Poljska “zaobiđeni” oko pitanja migranata: “Pravno smo silovani”

Migracija prijeti da ponovo zasjeni summit lidera EU nakon što je mađarski premijer Viktor Orban izjavio da su njegovu zemlju “silovale” druge zemlje članice EU, javlja Guardian.

Iako su zemlje članice EU već dogovorile dva kruga zakona o migraciji, jedan u srpnju, a drugi tek u srijedu, Orban je doveo u pitanje njihov legitimitet inzistirajući da odluke moraju biti jednoglasne.

“Nema sporazuma o imigraciji jer smo ranije odlučili da će migracije biti regulirane na osnovu jednostranog sporazuma, što je promijenjeno [na] prošlom sastanku. Poljska i Mađarska [nisu bile] zadovoljne prijedlogom, ali su oni… progurali prijedlog, tako da su Mađarska i Poljska bile potpuno izostavljene iz toga. Tako da nakon ovoga nema šanse da bude bilo kakvog kompromisa i dogovora o migracijama”, rekao je on.

Naveo je da je politički “nemoguće” postići dogovor o migracijama za naredne godine.

“Pravno smo bili, kako to reći, bili smo silovani. Dakle, ako ste silovani, zakonski, prisiljeni da prihvatite nešto što vam se ne sviđa, kako biste željeli da imate kompromis i dogovor? To je nemoguće”, rekao je.

Jedan visoki poljski dužnosnik rekao je za Guardian da vjeruje da će Poljska i Mađarska blokirati deklaraciju summita u Granadi, upravo zbog pitanja migracije./HMS/

Izvor: Poskok.info