NETWORK

“Ljudi u pokretu” imali kampove za mučenje i silovanje migranata i djece

Nakon što su u velikoj akciji organa iz Srbije i Sjeverne Makedonije prije nekoliko dana otkriveni kampovi-mučilišta na granici dvije zemlje, makedonska policija uspjela je da uhapsi četvoricu organizatora, dok su dvojica pobjegli ka Srbiji, kaže za „Novu“ Vilma Ruskoska, osnovni javni tužilac za organizovani kriminal iz Sjeverne Makedonije.

Slučaj je otkriven nakon što je jedna od žrtava po dolasku u Vranje nadležnim organima prijavila da grupa krijumčara iz Afganistana i Pakistana u improvizovanim kampovima u šumi zlostavlja fizički, psihički i seksualno, ucjenjuje i izgladnjuje desetine sunarodnika nakon čega je viši javni tužilac u Vranju Danijela Trajković o tome obavijestila makedonske kolege.

„Priprema za akciju je trajala nešto više od mjesec dana, a istragu smo započeli čim smo dobili predmet iz Srbije“, kaže za Novu.rs Vilma Ruskoska.

Prema njenim riječima, zlostavljanje se nije dogodilo u postojećim objektima već u improvizovanim šatorima, tendama, sakrivenim u planini, na veoma nepristupačnom terenu. Riječ je o regiji koja se naziva Toptel, iznad sela Lojane i Vaksince.

„Akcija je morala da se izvede helikopterima zbog veoma nepristupačnog terena, specijalci su se spuštali. Postavljeni su specijalci i sa srbijanske i sa makedonske strane, radilo se u koordinaciji sa makedonskom Nacionalnom jedinicom za borbu protiv trgovine ljudima i krijumčarenja i njihovim kolegama iz Srbije“, kaže Ruskoska.

Od mučenja je spašeno 35 migranata, među kojima su bila i djeca. Oni su zbrinuti u prihvatnim centrima.

„Počeo je rasplet, kako su ih tukli, slikali i slali porodicama zbog novca, nisu im davali da jedu, maltretirali su ih…“, objašnjava ona.

Protiv dvije punoljetne osobe iz Pakistana i dvojice maloljetnika iz Afganistana započeta je istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo Organizovanje grupe i podsticanje na izvršavanje djela trgovina ljudima, maloletnim licima i krijumčarenje migranata.

Oni su u periodu od avgusta do novembra 2021. godine napravili improvizovane kampove gdje su smještali migrante koji su ilegalno ulazili iz Grčke, a potom ih odatle ilegalno prevozili ka Srbiji i zemljama EU.

Optuženi su svoje sunarodnike zadržavali protiv njihove volje, oduzimali im telefone i lične dokumente i onemogućavali im bilo kakav kontakt van kampa. Nemoćne su ih maltretirali, fotografisali i slali njihovim porodicama kako bi iznudili novac za njihovo oslobađanje, uz nasilje i prijetnje.

„Tretirali su ih na krajnje surov i ponižavajući način, a sa nekima su imali nedozvoljene spolne odnose“, stoji u saopštenju tužilaštva za organizovani kriminal.

Kampovi za silovanje na granici Srbije i Makedonije, i djeca među spašenima